Paperittomat saavat laajemmat sosiaali- ja terveyspalvelut – Helsinki päätti kiistellystä aloitteesta

Päätös tarkoittaa, että paperittomilla henkilöillä on jatkossa oikeus Helsingissä muun muassa kroonisten sairauksien hoitoon ja rokotuksiin.

Päätös tarkoittaa, että paperittomilla henkilöillä on jatkossa oikeus Helsingissä muun muassa kroonisten sairauksien hoitoon ja rokotuksiin. (Kuva Fotolia)

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti maratonmittaisessa kokouksessaan mielipiteitä herättäneen asian.

PAPERITTOMAT Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi yli seitsemän tuntia kestäneessä kokouksessaan eilen vasemmistoliiton Veronika Honkasalon aloitteen niin kutsuttujen paperittomien henkilöiden sosiaali- ja terveyspalveluiden laajentamisesta äänestysten jälkeen.

Helsingin kaupunginhallitus oli päättänyt viime viikolla esitellä kaupunginvaltuustolle Honkasalon aloitteeseen pohjaavan mielipiteitä jakavan ehdotuksen. Palaute-esitykset ehdotukseen olivat ennakkoon antaneet perussuomalaisten Jussi Halla-aho sekä sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma.

Heinäluoma oli ehdottanut asian palauttamista valmisteluun, koska paperittomien tilannetta tutkivan työryhmän työ ei ole vielä valmistunut. SDP:n uumoiltiin olevan äänestyksessä ratkaisevassa asemassa.

Keskustelu pysyi yllättävän maltillisena, vaikka vihreiden piirissä piikiteltiin perussuomalaisten ja sosialidemokraattien ”kampittavan rinta rinnan niitä kaikkein heikoimpia”. Esityksen puolustajien mielestä kyse oli perusoikeuksista, vastustajat pelkäsivät uudistusten tuovan Suomeen lisää paperittomia, kustannuksia sekä suoranaisia terveysturisteja.

Valtuusto kävi vilkkaan noin 100 puheenvuoroa sisältäneen keskustelun aloitteesta. Lopulta se päätti hyväksyä Honkasalon aloitteen äänin 45–39. Jussi Halla-ahon palautusehdotus kaatui äänestyksessä luvuin 64–16 ja Eveliina Heinäluoman ehdotus 45–39.

Päätös tarkoittaa, että paperittomilla henkilöillä on jatkossa oikeus Helsingissä muun muassa kroonisten sairauksien hoitoon ja rokotuksiin. Tällä hetkellä paperittomilla on oikeus kiireellisiin terveyspalveluihin kuten ensiapuun.

Kaupunginvaltuusto käsitteli myös lukuisia muita valtuutettujen aloitteita, sillä valtuustolla oli käsittelyssään yhteensä 30 ryhmien tai valtuutettujen tekemää aloitetta. Valtuusto hyväksyi myös muun muassa kaupungin vuoden 2018 talousarvioehdotuksen ja taloussuunnitelman vuosille 2018–2020.

Kommentoi Facebookissa