Paralympiakultamitalisti Matti Suur-Hamari lopettaa uransa

Matti Suur-Hamari voitti urallaan kaksi paralympiakultaa. (Kuva Lumilautaliitto)

Matti Suur-Hamari päätti lopettaa lumilautailun kilpauransa. Hänen viimeinen kautensa oli erittäin menestyksekäs.

LUMILAUTAILU Lumilautailun kaksinkertainen paralympiakultamitalisti Matti Suur-Hamari ilmoitti torstaina lopettavansa kisauransa. Suur-Hamarin viimeiseksi kisaksi jäi Pekingin paralympialaiset, joista hän otti paracrossista kultaa ja banked slalomista hopeaa.

Suur-Hamari perustelee päätöstään sillä, että kaikki on jo voitettu.

– Jo parina viime vuonna olen kypsytellyt ajatusta, että vieläkö liekki palaa ja vieläkö on tavoitteita. Vielä on liekin lämpöä riittänyt ja motivaatiota löytynyt, mutta Pekingissä päätös konkretisoitui. Oltiin saatu tiimin kanssa pidettyä tekeminen huipputasolla ja nyt tuli palkinto, niin maalialueella viimeistään ymmärsin, ettei tästä enää kauheasti voi paremmaksi pistää, Suur-Hamari kommentoi tiedotteessa.

– Vielä kun tuli maailmanmestaruus, Dew Tourin voitto ja paralympialaisten bankedista hopeamitali, niin tuloksellisesti tämä kausi oli ihan älytön. Rupesin miettimään, että nyt on kaikki voitettu mitä parapuolella voi voittaa. Halusin silti Pekingin jälkeen antaa itselleen rauhan fiilistellä asiaa ja juhlia mitalia, ettei missään tunnekuohussa tee päätöksiä, Suur-Hamari jatkoi.

Päätöstään hän kypsytteli muutaman kuukauden ajan. Kesäkuun alussa hän tuli siihen tulokseen, että elämässä olisi aika muille asioille.

– Nyt kun on saanut kotona hengittää ja juhlia ja nähdä kavereita, niin kyllä se päivä päivältä on vahvistunut, että kisaura saa olla tässä. Hieno matka kuljettu, ja kaikki tavoitteet mitä on asetettu ja täytetty ja monin verroin menneet yli odotustenkin. Nyt on aika laittaa tämä päätökseen ja keksiä tulevaisuudelle muita asioita, Suur-Hamari kommentoi päätöstään.

Matti Suur-Hamari, 36, vammautui moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2009, jolloin hänen vasen jalkansa amputoitiin polven alapuolelta. Sitä ennen hän oli harrastanut lumilautailua kymmenen vuoden ajan.

Vuonna 2013 Suur-Hamari alkoi kilpailla paralumilautailun maailmancupissa ensimmäisenä suomalaisena. Hän osallistui urallaan kolmiin paralympialaisiin voittaen kahdesti kultaa crossista sekä banked slalomista pronssia ja hopeaa. Kultamitalinsa Suur-Hamari saavutti paralympialaisista Pyeongchangissa 2018 sekä Pekingissä 2022.

Lisäksi hän on voittanut kolme maailmanmestaruutta, X Gamesin, Dew Tourin, maailmancupin kokonaiskilpailuja sekä ensimmäisenä vammaisurheilijana vammattomien SM-kultaa crossissa.

Teksti Otto Palojärvi/ Lumilautaliiton tiedote

Lue myös: Olympiakomitea tiedotti – ”Anni Vuohijoen tapauksesta virheellisiä näkemyksiä”

Kommentoi Facebookissa