Olympiakomitea tiedotti – ”Anni Vuohijoen tapauksesta virheellisiä näkemyksiä”

Anni Vuohijoki joutui häirintäepäilyjen takia kovan kohun keskelle. (Kuva AOP)

Olympiakomitea korjasi mielestään virheellisiä väitteitä Anni Vuohijoen häirintäkohusta. Vuohijoki puolestaan ilmoittaa, ettei hänellä ole enempää kommentoitavaa.

URHEILU Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ilmoitti pari viikkoa sitten, ettei painonnostaja Anni Vuohijoen häirintäepäily johda jatkotutkintaan. Sen jälkeen asiasta on riittänyt julkista keskustelua.

Vuohijoen väitettiin häirinneen käytöksellään seksuaalisesti Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen varapelaajia Pekingin olympialaisissa. Tapaukseen liittyvistä asianomistajista kukaan ei ole ilmoittanut vaativansa asian käsittelemistä määräysten mukaisessa kurinpitolautakunnassa, joten SUEK ilmoitti, että tutkinta on päätetty.

Sen jälkeen tapausta on käsitelty mediassa hyvinkin paljon. Olympiakomitea on saanut niskoilleen medialta paljonkin kuraa.
Torstaina Olympiakomitea julkaisikin tiedotteen, jossa ilmoittaa, että julkisuudessa on esitetty virheellisiä näkemyksiä ja väitteitä Vuohijoen epäiltyyn epäasialliseen käyttäytymiseen liittyen.

Suomen Olympiakomitea ilmoittaa, ettei se ole tuonut asiaa julkisuuteen, vaan sen on tehnyt Anni Vuohijoki itse. Suomen Olympiakomitea, sen hallitus tai työntekijät eivät ole syyttäneet Anni Vuohijokea mistään, vaan urheiluyhteisön vastuullisuusohjelman velvoittamana Suomen Olympiakomitea pyysi SUEKia tutkimaan, onko Vuohijoki käyttäytynyt urheilun yhteisten vakavien eettisten kurinpitomääräysten vastaisesti Pekingin olympialaisissa helmikuussa 2022.

SUEK:n asianosaisille toimittamien päätösten yhteenvedossa todetaan, että Pekingin olympialaisten tapahtumiin liittyvät tutkintapyynnöt ovat olleet perusteltuja ja tutkintaa on aluksi tehty niiden pohjalta. Tutkinnan yhteydessä Vuohijoki on myös tehnyt erillisen tutkintapyynnön, jossa hän on pyytänyt SUEKia tutkimaan, onko Olympiakomitea, puheenjohtaja Jan Vapaavuori tai muut Olympiakomitean johtohenkilöt syyllistyneet epäasialliseen käyttäytymiseen häntä kohtaan.

Tutkinnan perusteella SUEK on päättänyt, ettei se vie asiaa kurinpitoelimen käsittelyyn, koska asiassa ei ole syytä epäillä määräysten mukaista rikkomusta.

Suomen Olympiakomitea toteaa, että kaikki Olympiakomitean työntekijöillä ovat häirintään, syrjintään ja kiusaamiseen puuttumiseen -toimintamallin mukaisesti velvollisia ilmoittamaan kaikki epäilyt epäasiallisesta käytöksestä tai häirinnästä eteenpäin. Anni Vuohijoen tapauksessa epäilyistä raportoi useampi henkilö.

– Toimintamallimme mukaisesti selvitämme jokaisen tietoomme tulleen epäilyn. Kaikki selvitykset eivät johda jatkotoimenpiteisiin, mutta on tärkeää, että asiat selvitetään perusteellisesti. On täysin kohtuutonta, että julkisuudessa syyllistetään vastuullisesti toimineita, asiasta ilmoittaneita Olympiakomitean työntekijöitä. He ovat toimineet täsmällisesti ohjeemme ja työntekijän velvollisuuksien mukaisesti, sanoo Olympiakomitean toimitusjohtajan paikalta tänä kesänä väistyvä Mikko Salonen tiedotteessa.

Vuohijoki puolestaan ilmoitti Twitterissä, että asia on hänen osaltaan käsitelty. Hän keskittyy jatkossa urheilemiseen ja pyrkii pääsemään Pariisin 2024 olympialaisiin.

– Noin vain kesäkuun tavoiterauta saavutettiin 2. päivä. Samalla totean: Keho ja mieli ovat valmiit urheiluun. Kaikki kommentointi kevään tapahtumiin liittyen on osaltani tässä ja tutkinnan ollessa valmis tulee minun katsoa nyt eteenpäin kohti, Vuohijoki twiittasi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Rahaa paloi paljon – Suomi silti yhä urheilun pohjoismainen lilliputti

Kommentoi Facebookissa