Rahaa paloi paljon – Suomi silti yhä urheilun pohjoismainen lilliputti

– Liikunnan ja urheilun valtakunnallisena kattojärjestönä on luonteva tehtävämme ottaa isompi rooli koko kansan liikuttamisessa, Jan Vapaavuori sanoo.

(Kuva Fotolia)

Suomi tavoittelee Pariisin 2024 kesäolympiakisoista kahta mitalia. Tokion 2021 olympialaisissa Tanska voitti 11, Ruotsi 9 ja Norja 8 mitalia.

URHEILU Suomen olympiakomitea on tiedottanut tavoitteistaan Pariisin 2024 kesäolympialaisiin. Tavoitteena on kaksi mitalia ja yhdeksän pistesijaa.

Edelliseltä olympiadilta Pyeongchangin 2018 talviolympialaisista ja 2021 järjestetyistä Tokion kesäolympialaisista Suomi saavutti yhteensä kahdeksan mitalia. Tavoitteena oli kymmenen mitalia, mihin ei siis päästy.

Olosuhteisiin nähden Suomen kahden mitalin saldo Tokiosta, uimari Matti Mattssonin ja nyrkkeilijä Mira Potkosen pronssimitalit, olivat kuitenkin hyvä tulos. Synkimmissä ennusteissahan Suomen mitalisaldoksi povattiin nollaa.

Seuraavan olympiadin tavoitteeksi asetettiin kymmenen mitalia. Pekingin 2022 talviolympialaisista Suomi saavutti kahdeksan mitalia ja yksitoista pistesijaa. Tuloksen myötä Pariisin kesäkisoihin 2024 jäi saavutettavaksi kaksi mitalia ja yhdeksän pistesijaa.

– Tokiossa tuloksemme oli kaksi mitalia ja kuusi pistesijaa, joten tavoitteen saavuttaminen Pariisissa on vähintään realistista. Etenkin, kun kesälajeissa suunta on tällä hetkellä lupaava, Huippu-urheiluyksikön virkaatekevä johtaja Leena Paavolainen toteaa tiedotteessa.

On hyvä, ettei Olympiakomitea enää leiju epärealistisissa kuvitelmissa. J.K. Paasikiveä mukaillen tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.

Samalla on kuitenkin hyvä palata kymmenen vuoden takaisiin haihatteluihin. Mika Kojonkosken johtamassa Huippu-urheilun muutostyöryhmässä puhuttiin, että Suomi olisi 2020-luvulla urheilun menestyvin Pohjoismaa.

Rahaa paloi muutostyöryhmässä paljon, mutta olympiamenestys on muista Pohjoismaista kaukana. Menestyslajitkin ovat kapealla pohjalla, kun olympiamitaleita suomalaiset saavuttivat edellisellä olympiadilla vain jääkiekosta, hiihdosta, lumilautailusta, uinnista ja nyrkkeilystä.

Pekingin kisoissa kaikki mitalit tulivat Suomelle jääkiekosta ja hiihdosta. Norjalla ja Ruotsilla oli lukuisia mitalilajeja. Norja voitti Pekingissä 37 ja Ruotsi 18 mitalia.

Tokiossa Tanska voitti 11, Ruotsi 9 ja Norja kahdeksan mitalia. Suomen mitalisaldo Tokiosta oli siis kaksi pronssia.

Pohjoismaisittain Suomi on olympiamenestyksessä pahasti jälkijunassa. Vaikka menestyskäyrää on saatu nousuun, ei näytä realistiselta, että Suomi ottaisi muut Pohjoismaat kiinni seuraavallakaan olympiadilla.

Onneksi Olympiakomiteassa on käynnissä julkinen itseruoskinta rahojen käytöstä sekä toiminnasta itsestään. Valtaosa toiminnasta rahoitetaan kuitenkin veikkausvoittovaroista. Veikkauksen peleihin rahansa häviävät suomalaiset toivovat vastinetta urheilumenestyksestä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jan Vapaavuori saa jatkaa Olympiakomitean johdossa

Kommentoi Facebookissa