MUSEO Tiistaina huhtikuun 13. päivänä vuonna 1976 kello 7.42 Lapuan patruunatehtaalla tapahtui yksi Suomen rauhanajan historian tuhoisimmista onnettomuuksista. Patruunatehtaan räjähdyksessä kuoli 40 ja loukkaantui 60 henkilöä. Valtaosa menehtyneistä oli naisia.
Patruunatehtaan lataamossa sattunut räjähdys tuhosi rakennuksen täysin. Sen betoniseinät kaatuivat, katto lensi ilmaan, räjähdyskaasut sytyttivät tulipaloja ja lattiat pirstoutuivat. Räjähdyksen voima oli valtaisa ja sen äänet kuuluivat reilun kahdenkymmenen kilometrin päähän Seinäjoelle.
Vanha tiilirakennus tuhoutui räjähdyksessä lähes perustuksiaan myöten, mikä vaikeutti osaltaan tutkintaa. Räjähdysjälkien perusteella räjähdys alkoi kuitenkin latausrobotin sijaintipaikasta.
Onnettomuuden tarkkaa syytä ei koskaan saatu selville. Valtioneuvoston asettaman tutkijalautakunnan selostuksessa onnettomuuden syyksi todetaan kuitenkin, että räjähdyksen todennäköinen lähtökohta oli pulttipistoolin patruunoiden latauskoneen ruudittajan annostelusylinterin tiivisterengasura.
Räjähdyksen aiheuttajaksi epäiltiin myös latausrobottia, joka oli mahdollisesti ylikuumentunut tai syttynyt palamaan.

Näyttely siirtyy digiaikaan
Lapualla, Vanhan Paukun kulttuurikeskuksessa sijaitseva Patruunatehtaan museo on ympärivuotinen käyntikohde. Lapuan kaupungin museoiden museointendenttinä toimiva Sakari Hanhimäki sanoo Patruunatehtaan historian saaneen erityisen hyvän kiinnityksen myös nuoriin.
– Eri-ikäiset koululaisryhmät ovat osoittaneet suurta kiinnostusta Patruunatehtaan historiaan. Tämä on todella kunnioitettavaa, sillä Paukun tarina on kokonaisuudessaan merkittävä ja vaikuttaa edelleen syvästi Lapualla ja lapualaisiin. Räjähdys jätti syvät arvet paikkakuntalaisiin. Museon välityksellä haluamme vaalia tehtaan muistoa ja samalla kunnioittaa räjähdyksessä menehtyneiden muistoa, intendentti Hanhimäki kertoo.
Lisääntyneen kiinnostuksen innoittamana Patruunatehtaan museo tulee uudistumaan. Sakari Hanhimäen mukaan historia tuodaan nykyaikaan ja digitoidaan.
– Tällä hetkellä tarinat ovat hyvin tekstipainotteisia. Uudistuksen myötä Patruunatehtaan historiaa elävöitetään muun muassa erilaisilla videoilla ja toiminnallisilla jutuilla. Näyttely täydentyy koko ajan ja myös tarinoita on tulossa lisää. Ääneen pääsevät muun muassa entiset tehdastyöntekijät. Muistelut ja muistot tekevät historiasta elävämpää ja tuovat eletyn todellisuuden entistä lähemmäs myös museovieraita.
Lapuan patruunatehtaan tuhoisasta räjähdyksestä ollaan tekemässä myös elokuva sekä näytelmä. Lapua 1976 -elokuvaa on kuvattu Lapualla ja ensi-iltaan Tomi Kurkimäen ohjaama elokuva tulee vuonna 2023.
Lisäksi kuluvan vuoden syyskuussa saa Seinäjoen kaupunginteatterissa ensi-iltansa Panu Raipian ohjaama näytelmä.
Kommentoi Facebookissa