Pekka Perää vastaan on nostettu taas syyte – Talvivaaraan liittyvä törkeä sisäpiiritiedon väärinkäyttö

Viime kesänä Pekka Perän johtaman Talvivaaran todettiin olleen yhtiön oman maineenhallintayhtiön kyselyn mukaan Suomen vihatuin yritys.

Viime kesänä Pekka Perän johtaman Talvivaaran todettiin olleen yhtiön oman maineenhallintayrityksen kyselyn mukaan Suomen vihatuin yritys. (Kuva AOP)

Yhtiön mukaan toimitusjohtajan ja varatoimitusjohtajan ei väitetä saaneen henkilökohtaista hyötyä.

TALVIVAARA Ahtium Oyj kertoo saaneensa tiedon, että sen toimitusjohtajana sekä varatoimitusjohtajana toimivaa johtoryhmän jäsentä vastaan on nostettu syyte sisäpiiritiedon väärinkäyttämistä koskevassa asiassa.

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:n uusi toiminimi Ahtium Oyj merkittiin 28.11.2017 Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin. Toimitusjohtajana oli ilmoituksen mukaan Pekka Perä ja varatoimitusjohtajana Pekka Erkinheimo.

Syytteet koskevat avainhenkilöstön entisen omistusyhtiön Talvivaara Management Oy:n maaliskuussa 2013 tekemiä merkintäoikeuksien kauppoja, joista saadut varat käytettiin Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:n osakkeiden merkintään Talvivaaran järjestämässä merkintäetuoikeusannissa.

Talvivaara Management Oy puolestaan oli holding-yhtiö, jonka osakkaina oli yhtiön toimitusjohtajan ja varatoimitusjohtajan lisäksi 14 Talvivaaran johtoon ja avainhenkilöstöön kuulunutta työntekijää ja jonka ainoana tarkoituksena oli omistaa Talvivaaran osakkeita. Talvivaara Management Oy purettiin selvitysmenettelyn kautta keväällä 2015.

Nyt yhtiön tietoon saatetut syytteet koskevat törkeää sisäpiiritiedon väärinkäyttämistä, mutta syytteiden mukaan syytetyt eivät ole saaneet kaupoilla mitään henkilökohtaista hyötyä, jota tuomioistuinprosessissa vaadittaisiin menetettäväksi.

Ahtium ei ole osapuolena asiassa, eikä sen näkemyksen mukaan syytteiden nostamisella ole vaikutusta yhtiöön, sen taloudelliseen asemaan eikä se anna aihetta uudelleenarvioida toimitusjohtajan asemaa tai johtoryhmän kokoonpanoa.

Talvivaara, Pekka Perä ja muita johtoryhmän jäseniä on ollut aikaisemmin oikeudessa muun muassa ympäristörikoksesta sekä tiedottamisrikoksesta. Asioissa on langetettu myös tuomioita, kuten Päivän Lehti kirjoitti tässä, mutta oikeusprosesseja on edelleen kesken.

Kaivostoiminta Sotkamossa hoitaa nykyisin valtion omistama Terrafame.

Kommentoi Facebookissa