Perheen päivärahapäivien kokonaismäärä kasvaa – myös kustannukset kasvavat 100 miljoonalla eurolla

– Vanhempien välinen tasa-arvo ja monimuotoisten perheiden elämä tulee helpommaksi, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.

– Vanhempien välinen tasa-arvo ja monimuotoisten perheiden elämä tulee helpommaksi, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Perhevapaauudistuksessa luovutaan sukupuoleen sidotuista päivärahoista.

PERHEVAPAAUUDISTUS Vanhempainpäivärahojen uudistuksesta on syntynyt jatkovalmistelun pohjaksi malli, joka sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen sanoin takaa lapselle paikan perhe-etuuksien keskiössä ja edistää hyvinvointia ja tasa-arvoa.

– Uudistus tulee olemaan iso muutos asenteellisesti, sillä sen myötä vanhempien välinen tasa-arvo ja monimuotoisten perheiden elämä tulee helpommaksi. Uudistus tukee kaikenlaisia perheitä ja turvaa lapselle yhdenvertaiset vapaat perhemuodosta riippumatta, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.

Perheen päivärahapäivien kokonaismäärä kasvaisi uudistuksen myötä nykyisestä 11,5 kuukaudesta reiluun 14 kuukauteen. Molemmat vanhemmat saisivat yhtä suuren kiintiön, joka on 164 päivärahapäivää eli noin 6,6 kuukautta. Omasta kiintiöstä voi luovuttaa toiselle vanhemmalle 69 päivää.

Raskaana oleva vanhemmalle tulisi noin kuukauden päivärahajakso ennen vanhempainrahan alkua. Tästä on käytetty työnimeä raskausraha. Yksinhuoltaja saisi käyttöönsä molempien vanhempien päivärahakiintiön.

Hallitus toteaa, että sanamuodoiltaankin vanhentunut lainsäädäntö saadaan nykyaikaiselle tasolle, kielenkäyttö sukupuolineutraaliksi ja kaikille perheille sopivaksi. Uudistuksessa esimerkiksi luovuttaisiin sukupuoleen sidotuista päivärahoista.

Niiden sijaan molemmat vanhemmat saisivat yhtä suuren määrän päivärahapäiviä ja myös yhtäläisen joustavuuden niiden käytössä. Joustavuus lisääntyisi nykyisestä, ja vanhemmat voisivat pitää vapaat halutessaan useassa pätkässä.

– Päivärahauudistus ei yksinään ratkaise pikkulapsiperheiden arjen haasteita. Ennen kaikkea tarvitaan perhemyönteisyyden asennemuutosta työpaikoilla, koko yhteiskunnassa ja perheiden sisällä, sanoo ministeri Pekonen.

Päivärahapäivien määrän kasvattaminen lisäisi järjestelmän kustannuksia arviolta noin sadalla miljoonalla eurolla. Arvio tarkentuu, kun mallin yksityiskohtia hiotaan jatkovalmistelussa. Uudistusta työstää virkamiesvetoinen työryhmä. Aikaisintaan uudistus tulee voimaan vuonna 2021.

Lue myös: Taloushuolet heijastuvat perheen hyvinvointiin – vanhempien yksinäisyydestä aina lasten läksyjen lukemiseen

Kommentoi Facebookissa