THL päivitti ohjeet koronaviruksen epidemia-alueelta saapuville – ”Tapausten nopea tunnistaminen on tärkeää”

Suomen sairaaloissa on hyvä valmius hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa.

Suomen sairaaloissa on yleisesti hyvä valmius hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa. (Kuva Fotolia)

Lentoyhteydet Kiinaan ovat vähentyneet, mikä vähentää myös Suomeen saapuvien kiinalaisten matkustajien määrää.

KORONAVIRUS Maailmanlaajuisesti huolta ovat herättäneet Kiinassa todetut keuhkokuumetapaukset, joiden aiheuttajaksi on ilmennyt uusi koronavirus. Uusia tapauksia on todettu kaikissa Kiinan maakunnissa, myös alkuperäisen epidemia-alueen Wuhanin kaupungin ja Hubein maakunnan ulkopuolella.

THL:n uusi ohje huomioi tautitapausten lisääntymisen myös muissa Kiinan maakunnissa. Turisteja ja suomalaisilta matkustajia, jotka saapuvat Manner-Kiinan alueelta ja joilla on äkillisen hengitystieinfektion oireita, kehotetaan ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon. Tapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta torjuntatoimilla voidaan estää muiden ihmisten sairastuminen.

Matkustaminen Hubein maakunnasta on vähentynyt voimakkaasti Kiinan rajoitustoimenpiteiden johdosta. Myös kansainväliset lentoyhteydet Kiinaan ovat vähentyneet, mikä vähentää selvästi myös Suomeen saapuvien kiinalaisten matkustajien määrää.

Jos olet matkustanut epidemia-alueella ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, ota aina ensin puhelimitse yhteyttä paikallisen sairaalan tai terveyskeskuksen päivystykseen. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

THL on laatinut ohjeet verkkosivuilleen epidemia-alueelta Suomeen saapuville. Ohjeet löytyvät suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja kiinaksi. THL koordinoi ja seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja WHO:n kanssa.

Lue myös: Kiinalaisiin tavaralähetyksiin ei liity koronavirustartunnan riskiä – ainakaan nykytiedon perusteella

Kommentoi Facebookissa