Perintöveron poistamisen kansalaisaloite etenee eduskuntaan – hallitus empii, demarit vastustavat

Ei ole ollenkaan poikkeuksellista, että perinnönsaaja joutuu ottamaan lainaa maksaakseen perintöveron ja voidakseen pitää kotitalon.

Ei ole ollenkaan poikkeuksellista, että perinnönsaaja joutuu ottamaan lainaa maksaakseen perintöveron ja voidakseen pitää kotitalon. (Kuva Fotolia)

SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakan mielestä perintövero on kaikkein paras vero.

PERINTÖVERO Perintö- ja lahjaveron poistamiseen tähtäävä kansalaisaloite on saavuttanut 50 000 allekirjoituksen rajan ja etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Allekirjoittajien määrä Kansalaisaloite-palvelussa on jo yli 53 000. Päivän Lehden vieraileva kolumnisti kirjoitti aiheesta muutama viikko sitten, jolloin nimiä oli vasta puolet vaadituista, joten vauhti on ollut viime viikkoina hurjaa.

Lahja- ja perintöverosta luovuttiin Ruotsissa aikoinaan vuonna 2004, ja sen vaikutusten bruttokansantuotteeseen ja investointeihin sanotaan olleen välittömät. Konkreettisesti asia ilmeni suomalaisille, kun liikemies Björn Wahlroos muutti kirjansa perintöverojen johdosta Ruotsiin ja säästi arviolta 100 miljoonaa euroa.

Muutama vuosi sitten Harvian suku myi kiukaita ja saunoja valmistavan perinteikkään perheyhtiönsä sijoitusrahasto CapManille. Toimitusjohtaja Pertti Harvian mukaan uudella sukupolvella ei ollut varaa periä osakkeita, joista olisi tullut miljoonien velat.

Yleisesti ottaen perintöveron poistossa pien- ja keskisuurten yrittäjien sukupolvenvaihdokset helpottuvat, eikä jatkajan tarvitse myydä yritystä tai pilkkoa esimerkiksi maatilaa saadakseen verorahat perintöverojen maksuun.

Asia koskettaa myös yhä useampaa aivan tavallista suomalaista. Perintöveroa on maksettava 20 000 euron tai sitä suuremmasta perintöosuudesta, ja summa ylittyy helposti kun suurten ikäluokkien ikääntyessä monet perivät asunto-osakkeen tai kesämökin. Useat kokevat, että omaisuus on hankittu tuloilla, joista on jo maksettu vero muutamaankin kertaan, ja valtio on hautajaisvieraana taas vain haukkaamassa lisää.

Perintöverosta voivat puoliso sekä myös alaikäiset lapset tehdä vähennyksiä, mutta eivät lapsenlapset jos vanhemmat ovat vielä elossa. Perintövero riippuu summan suuruudesta sekä perinnönsaajan sukulaisuussuhteesta. Ruotsin lisäksi Norjassa tai Virossa ja Venäjällä ei ole perintöveroa.

Perintö- ja lahjaverosta luopuminen kertaheitolla ei ole hallituspuolueista kuitenkaan keskustan ja kokoomuksen mielestä realistista tässä taloustilanteessa. Hallitus uumoilee tämän vuoden budjetissa veron tuovan 720 miljoonaa euroa.

– Kokoomuksen linjaus on, että perintöverosta pitäisi päästä vaiheittain eroon pitkällä aikavälillä, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoo STT:lle.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen pitää myös verosta kertaheitolla luopumista mahdottomana, mutta sitä voidaan jatkossa ehkä keventää.

SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka ei puolestaan pidä perintöveron poistamista lainkaan perusteltuna.

– Perintö- ja lahjavero on markkinatalouden paras vero. Se ei kohdistu työhön, vaan ansaitsemattomaan tuloon. Se on oikeudenmukainen ja taloutta tehostava vero, Harakka suitsuttaa.

Harakan mielestä oikeudenmukainen vero estää eriarvoistumista ja perintöveron poistamisesta hyötyisivät lähinnä varakkaimmat suomalaiset.

– Tehokkaassa taloudessa kaikilla on mahdollisuus menestyä omilla ansioillaan, lähtökohdista riippumatta, jolloin pelikenttää on syytä tasata. Tämä on Suomen huikean kasvun selitys. Emme halua sääty-yhteiskuntaa, jossa varallisuus kasautuu vauraiden sukujen holveihin.

Kommentoi Facebookissa