Perustuslakivaliokunnan Johanna Ojala-Niemelältä leikataan aivokasvain – sijaiseksi esitetään Antti Rinnettä

Johanna Ojala-Niemelä toteaa eduskunnan perustuslakivaliokunnan vuoden olleen raskas ja vaativa.

Johanna Ojala-Niemelä toteaa eduskunnan perustuslakivaliokunnan vuoden olleen raskas ja vaativa. (Kuva Jukka-Pekka Flander)

Parhaillaan perustuslakivaliokunta käsittelee mietintöä ulkoministeri Pekka Haaviston virkarikosepäilystä.

EDUSKUNTA Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä jää maanantaina 14.12. sairauslomalle kansanedustajan tehtävästään. Hän kertoo asiasta itse Facebook-päivityksessään.

”Kuluneena syksynä kärsin pitkään päänsärystä, jonka aiheuttajaksi paljastui tutkimuksissa aivokasvain. Ensi viikolla tuo oletettavasti hyvänlaatuinen kasvain poistetaan leikkauksessa Oulun yliopistollisessa sairaalassa.”

Jos leikkaus onnistuu suunnitellusti, on sen jälkeen toipumiseen varattava ennusteen mukaan useampi kuukausi. Ojala-Niemelä toteaa eduskunnan perustuslakivaliokunnan vuoden olleen raskas ja vaativa.

”Olemme valiokunnassa joutuneet hakemaan tasapainoa korona-ajan päätöksenteon ja perusoikeuksien suojaamisen välillä. Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on varmistaa, että myös poikkeuksellisina aikoina julkisen vallan käyttö perustuu aina lakiin ja että kaikessa julkisessa toiminnassa noudatetaan tarkoin lakia. Tämä on oikeusvaltioperiaatteen ydin, eikä siitä saa tinkiä, vaikka kuinka tekisi joskus mieli vetää mutkat suoraksi.”

Parhaillaan perustuslakivaliokunta on yrittämässä saada yhteisymmärrystä mietinnöstä, joka koskee ulkoministeri Pekka Haaviston toimia virkarikosepäilyssä, toimiko Haavisto lainvastaisesti konsulipäällikkö Pasi Tuomisen tapauksessa. Vihreät pyrkivät saamaan mietintöön myönteisempää kirjausta, ja muun muassa asiaan liittyvä kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon sähköpostiviesti vuodettiin MTV:lle.

SDP:n puoluejohto on käsitellyt sijaisjärjestelyjä ja pääministeri Sanna Marin kertoo, että eduskuntaryhmälle esitetään Ojala-Niemelän sijaiseksi Antti Rinnettä. Rinne toimii tällä hetkellä eduskunnan varapuhemiehenä, ja hänen sijaisekseen esitetään puolestaan Antti Lindtmania. Eduskunta jää ensi viikon jälkeen joululomalle.

Lue myös: Keskusrikospoliisin esitutkinta Pekka Haavistosta on valmistunut – asia seuraavaksi valtakunnansyyttäjälle

Kommentoi Facebookissa