Keskusrikospoliisin esitutkinta Pekka Haavistosta on valmistunut – asia seuraavaksi valtakunnansyyttäjälle

Ulkoministeri Pekka Haaviston toimia al-Hol-asiassa on tutkittu Keskusrikospoliisin toimesta.

Ulkoministeri Pekka Haaviston toimia al-Hol-asiassa on tutkittu eri tahojen toimesta. (Kuva AOP)

Esitutkintamateriaalia al-Hol-tapauksesta on kertynyt noin tuhat sivua.

MINISTERIVASTUU Keskusrikospoliisi vahvistaa, että helmikuussa 2020 alkanut esitutkinta ministerivastuuasiassa on valmistunut. Keskusrikospoliisi toimittaa seuraavaksi esitutkintapöytäkirjan valtakunnansyyttäjälle ja toteaa, että tiedotusvastuu asiassa on perustuslakivaliokunnalla.

Kyseessä ovat ulkoministeri Pekka Haaviston toimet, jotka koskivat al-Holin leirillä olleiden Isis-taistelijoiden puolisoiden sekä heidän lastensa tuomista Syyriasta Suomeen. Poliisi ja valtakunnansyyttäjä ovat selvittäneet, syyllistyikö Haavisto virkarikokseen yrittäessään syrjäyttää ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomisen virastaan.

Juttuvinkki: Ulkoministeriö vahvistaa – Suomeen on saapunut kolme al-Holin leiriltä paennutta perhettä

Perustuslakivaliokunnan viedessä asiaa eteenpäin, puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä kommentoi toteamalla, että Haaviston toiminnassa kyseeseen voisivat tulla rikoslain 40 luvun pykälät virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

– Käsittely jatkuu syyskuun alussa, kun eduskunta kokoontuu seuraavan kerran, Johanna Ojala-Niemelä kommentoi Ilta-Sanomille.

Seuraavaksi valtakunnansyyttäjä harkitsee, onko esitutkinta riittävän laaja. Mediatietojen mukaan aineistoa on noin tuhat sivua. Tämän jälkeen asia siirtyy perustuslakivaliokuntaan.

Juttuvinkki: Ulkoministeri Pekka Haaviston toimista al-Hol-asiassa aloitetaan esitutkinta – ”Sellaista sanaa käytettiin kuin kosto”

Kommentoi Facebookissa