Ulkoministeri Pekka Haaviston toimista al-Hol-asiassa aloitetaan esitutkinta – ”Sellaista sanaa käytettiin kuin kosto”

Ulkoministeri Pekka Haavisto kiistää painostaneensa virkamiehiä Isis-lasten noutamisasiassa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kiistää painostaneensa virkamiehiä Isis-lasten noutamisasiassa. (Kuva AOP)

Perustuslakivaliokunta päätti asiasta yksimielisesti kokouksessaan.

AL-HOL Perustuslakivaliokunta pyytää valtakunnansyyttäjää käynnistämään esitutkinnan ulkoministeri Pekka Haaviston toimien lainmukaisuudesta al-Hol-tapauksessa. Valiokunta päätti asiasta yksimielisesti kokouksessaan.

Kymmenen kansanedustajaa oli tehnyt muistutuksen Syyrian al-Holin leirillä olevien niin sanottujen Isis-puolisoiden sekä heidän lastensa mahdolliseen kotiuttamiseen liittyvistä asioista.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä kertoo esitutkinnan kohdistuvan erityisesti siihen, miksi konsulipäällikkö Pasi Tuomista oltiin siirtämässä pois virastaan uuteen tehtävään Haaviston määräyksestä.

– Kysymys kuuluu, miksi hänet tuli siirtää vielä pois tehtävästään, jos al-Holia koskevat kysymykset oli jo siirretty häneltä pois.

Perustuslakivaliokunta pyytää nyt selvittämään, onko Haavisto syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen tai virka-aseman väärinkäyttämiseen.

– Painostamisesta ei meillä valiokunnassa syntynyt näyttöä, mutta epäilyksen siemen jäi siitä, että mikä on Haaviston vaikutin tässä asiassa. Muun muassa sellaista sanaa käytettiin kuin kosto, Ojala-Niemelä summaa.

Valiokunta oli kuullut asianomaisten lisäksi valtiosääntöoikeuden, rikosoikeuden ja hallinto-oikeuden asiantuntijoita, muun muassa valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista. Valtakunnansyyttäjä voi selvittää esitettyjä epäilyjä yhteistyössä poliisin kanssa.

Pyyntö esitutkinnan käynnistämisestä ei perustuslakivaliokunnan mukaan ole kuitenkaan kannanotto sen puolesta, että ulkoministeri Pekka Haavisto tulisi asettaa valtakunnanoikeuteen.

Lue myös: Perustuslakivaliokunta kuuli Pekka Haavistoa – ”Kyllä nämä kertomukset ovat ristiriitaisia keskenään”

Kommentoi Facebookissa