Peugeot kehittää coupé-kattoista katumaasturia – saksalaiset premium-merkit haastava 4008 tulee vuonna 2020

Uutuus solahtaa nimensäkin puolesta kompaktiluokan 3008:n ja kuvassa olevan tila-automaisen 5008:n väliin.

Uutuus solahtaa nimensäkin puolesta kompaktiluokan 3008:n ja kuvassa olevan tila-automaisen 5008:n väliin. (Kuva Peugeot)

Moottorivalikoima koostuu bensakoneista ja nelosdieseleistä, lisäksi tarjolle tulee kaksi pistokehybridimallia.

AUTOT Peugeotin historiaan kuuluu sarja upeita coupé-malleja, joiden muodoista vastasi useimmiten italialainen koriräätäli Pininfarina. Tämä vaihe kesti 1990-luvun 406 Coupéen saakka, jota luonnehdittiin köyhän miehen Ferrari 456:ksi. 2000-luvun puolella ranskalaiset muotoilivat vielä itse 407 Coupén, joka ei kuitenkaan yltänyt edeltäjänsä tyylikkyyteen. Peugeotin isojen coupéiden tarina päättyi tähän, mutta astetta pienempien ja sporttisempien autojen luokassa ranskalaiset tarjosivat vielä mm. Audi TT:n haastanutta RCZ:aa vuosina 2009–2015.

Kaksiovisten coupéiden myynti on kärsinyt viime vuosina pahasti, kun ostajat ovat janonneet entistä käytännöllisempiä korimalleja. Niinpä nelioviset coupét ovat syrjäyttäneet useilla merkeillä perinteiset kaksioviset mallit, ja monet ostajat ovat siirtyneet katumaastureiden tai crossovereiden ratin taakse. Niiltäkin halutaan kuitenkin yksilöllisyyttä ja tyylikkyyttä, mikä on synnyttänyt coupé-kattoisten katumaastureiden autoluokan.

Tämän kategorian pioneerina toimi BMW, joka esitteli ensimmäisen X6:n jo 10 vuotta sitten. Baijerilaiset ovat sittemmin hyödyntäneet samaa formaattia myös pienemmissä luokissa, ja arkkivihollinen Mercedes ei ole jäänyt pekkaa pahemmaksi. Myös Audilta on tulossa vastaavia malleja, ja seuraavaksi trendi leviää massavalmistajien pariin.

Yksi niistä on Peugeot, joka on kehittämässä omaa tulkintaansa coupé-kattoisesta katumaasturista tai crossoverista. Ranskalaisten uutuus saa kahdella nollalla varustetun mallimerkinnän Pösön muiden SUV-autojen tyyliin, eli se ristitään todennäköisesti 4008:ksi. Auto solahtaa siis nimensäkin puolesta kompaktiluokan 3008:n ja tila-automaisen 5008:n väliin. 4008 tehdään nykyisen 3008:n pohjalle, mutta muotoilultaan se eroaa tuntuvasti lähtökohdastaan.

Uusi 4008 tehdään nykyisen 3008:n pohjalle, mutta muotoilultaan se eroaa tuntuvasti lähtökohdastaan.
Uusi 4008 tehdään nykyisen 3008:n pohjalle, mutta muotoilultaan se eroaa tuntuvasti lähtökohdastaan. (Kuva Peugeot)

4008:n kattolinja on luonnollisesti matalampi sekä viistompi, ja sivulasitkin ovat litteämmät kuin tavallisissa katumaastureissa. Nokan päiväajovalonauhat ulottuvat terävinä piikkeinä puskuriin asti, ja takapäätä koristaa puolestaan leveä valonauha. Sporttisuutta korostetaan myös tavallisia katumaastureita aggressiivisemmalla maskilla, eli Peugeotin klassisia coupéita luonnehtinut hillitty tyylikkyys on viimeistään nyt menneen talven lumia.

Uutuuden sisustaan tulee Peugeotin tavaramerkiksi noussut pienen ratin ja korkealle sijoitetun mittariston yhdistelmä, joka nähdään jatkossa kaikissa Pösöissä. 4008:n ajoasento on kuitenkin matalampi kuin 3008:ssa auton coupé-statuksen mukaisesti. Sporttisuutta korostetaan myös jousituksen uusilla säädöillä, mutta uutuudesta tehdään silti viisipaikkainen 3008:n tavoin.

Moottorivalikoima koostuu kolmi- sekä nelisylinterisistä bensakoneista ja nelosdieseleistä. Lisäksi tarjolle tulee peräti kaksi pistokehybridimallia. Pienempitehoisessa hybridissä käytetään 1,6-litraisen bensaturbon ja sähkömoottorin yhdistelmää, josta irtoaa noin 240 hevosvoiman kokonaisteho. Voimakkaammassa hybridissä saman bensakoneen parina hyödynnetään puolestaan kahta sähkömoottoria, joista toinen sijaitsee taka-akselilla. Todennäköisesti GT:ksi nimettävä versio on tämän myötä nelivetoinen, ja tehoa siinä voi olla jopa 300 heppaa.

4008:aa täytyy odotella vielä pari vuotta, koska auto on tulossa markkinoille alkuvuodesta 2020.

Kommentoi Facebookissa