MAATALOUS ”Ei se määrä, vaan laatu.” Kiuruvedellä sijaitseva Lamminahon maitotila on vuosien varrella palkittu niin laatumaidon tuottamisesta kuin karjanjalostuksestakin.
Vuonna 2017 Päivi ja Antti Myllysen luotsaama tila palkittiin Walter Ehrströmin säätiön kultaisella laatumitalilla 25 vuoden yhtäjaksoisesta E-luokkaisen maidon tuottamisesta. Vuotta aikaisemmin Päivi-emännän tekemä työ karjanjalostuksen eteen sai ansaittua huomiota, kun tilan sonnivasikka ostettiin jalostuskäyttöön.
– Laatumaidon tuottaminen on meille kunnia-asia, joten sen eteen tehtäviä työtunteja ei lasketa, isäntäpari kiteyttää.
Antti otti kotitilan nimiinsä vuonna 1988 ja muutama vuosi myöhemmin tila sai tervetullutta vahvistusta, kun Antti sai rinnalleen Päivin. Viljelijälinjan käynyt Antti ja karjanhoitajaksi opiskellut Päivi lähtivät kehittämään parinkymmenen lypsävän maitotilaa pienellä velkataakalla, mutta sitäkin suuremmalla työpanoksella.
– Investoinnit on tehty hyvin harkiten ja tarkan suurennuslasin alla, isäntäpari kertoo.

Rapsutuksia ei säästellä
Tällä hetkellä Lamminahon tilalla on 38 lypsävää ja vuonna 2004 jatkettu parsinavetta.
– Tällä määrällä mennään jatkossakin. Laajennusten sijaan keskitymme eläinten hyvinvointiin ja sen kehittämiseen. Laatuun panostetaan taukoamatta ja monin eri tavoin. Periaatteemme on, että ketjun jokainen osa-alue, pellolta navettaan täytyy olla vähintäänkin hyvällä tasolla.
Tilan karja kuuluu myös LD-projektiin, jossa kaikki syntyvät lehmävasikat genomitestataan perimältään. Jalostussuunnitelmat tehdään yhdessä valtakunnallisen palveluyrityksen Faban jalostusasiantuntijan kanssa.
– Genomitestaus on tuonut paljon mielenkiintoa jalostustyöhän, sillä sen mukaan päätetään mitä vasikoita jää itselle ja mitkä laitetaan myyntiin. Parhailta hiehoilta ja lehmiltä huuhdellaan myös alkioita, Päivi-emäntä kertoo.
Isäntäparin kiinnostus karjanhoitoon näkyy myös siinä, että navetassa käydään muulloinkin kuin lypsyaikoina.
– Tässä kokoluokassa karja on osittain rinnastettavissa jopa kotieläimiin. Hoito on yksilöllistä ja rapsutuksia ei säästellä. Myös seuranta on tämän kokoluokan navetassa helpompaa ja ongelmakohtiinkin voidaan puuttua heti.

”Onnistumiset ovat työn suola”
Päivi ja Antti ovat tehneet esimerkillistä työtä maidontuottajina. Tilan keskituotos on lähemmäs 12 000 kiloa ja navetassa elää hyvinvoiva ja tasalaatuinen jalostuskarja.
– Teemme vain parhaamme. Emme ole koskaan asettaneet muuta tavoitetta. Annamme myös suuren arvon hyville ja ammattitaitoisille lomittajille. He ovat pienen tilan tärkeimpiä turvaverkkoja, suoranaisia voimavaroja, isäntäpari kiittelee.
Lomittajien tärkeys korostui entisestään, kun Päivi-emäntä sairastui muutama vuosi sitten syöpään.
– Elämä pysähtyi, mutta arjen oli jatkuttava. Onneksi meillä oli jo entuudestaan tutut luottolomittajat, joiden ansiosta myös navettatyöt tuli hoidettua ilman minkäänlaisia notkahduksia, Päivi ja Antti kiittelevät.
Lamminahon tilalla arki rakentuu myös tulevaisuutta ajatellen entisin askelmerkein.
– Suunnitelmat ovat hyvin maltillisia. Korjataan jos on korjattavaa ja myös työtä helpottavia ratkaisuja kehitetään. Muutama vuosi sitten hankimme Heatime-kiimantarkkailujärjestelmän sekä asennutimme navettaan kennoikkunat, joiden ansiosta eläinten hyvinvointia saatiin jälleen nostettua.
Tilan vahvuudeksi isäntäpari nostaa hyvän karjan ja lähellä olevat pellot.
– Onnistumiset ovat hyvin palkitsevia, sillä terveet, hyvin lypsävät lehmät ovat koko homman suola. Myös hyvät genomitulokset antavat lisäpotkua työhön ja tätä kautta ylimääräisten eläinten myynti tuo mukavaa vaihtelua arkeen.
- Haastattelu on julkaistu myös Suomalainen Maaseutu -kuukausilehdessä
Kommentoi Facebookissa