Pienen tilan turvaverkko on ammattitaitoiset lomittajat – ”Välillä on mukava piipahtaa myös kyläilemässä”

Päivi ja Antti Myllynen ovat kehittäneet maidontuotantotilastaan oman näköisensä. – Työtä tehdään rakkaudesta lajiin, ei tavan vaan mielenkiinnon takia.

Päivi ja Antti Myllynen ovat kehittäneet maidontuotantotilastaan oman näköisensä. – Työtä tehdään rakkaudesta lajiin, ei tavan vaan mielenkiinnon takia. (Kuva Anne Anttila)

Päivi ja Antti Myllysen maitotilalla keskitytään laajennusten sijaan eläinten hyvinvointiin.

MAATALOUS ”Ei se määrä, vaan laatu.” Kiuruvedellä sijaitseva Lamminahon maitotila on vuosien varrella palkittu niin laatumaidon tuottamisesta kuin karjanjalostuksestakin.

Vuonna 2017 Päivi ja Antti Myllysen luotsaama tila palkittiin Walter Ehrströmin säätiön kultaisella laatumitalilla 25 vuoden yhtäjaksoisesta E-luokkaisen maidon tuottamisesta. Vuotta aikaisemmin Päivi-emännän tekemä työ karjanjalostuksen eteen sai ansaittua huomiota, kun tilan sonnivasikka ostettiin jalostuskäyttöön.

– Laatumaidon tuottaminen on meille kunnia-asia, joten sen eteen tehtäviä työtunteja ei lasketa, isäntäpari kiteyttää.

Antti otti kotitilan nimiinsä vuonna 1988 ja muutama vuosi myöhemmin tila sai tervetullutta vahvistusta, kun Antti sai rinnalleen Päivin. Viljelijälinjan käynyt Antti ja karjanhoitajaksi opiskellut Päivi lähtivät kehittämään parinkymmenen lypsävän maitotilaa pienellä velkataakalla, mutta sitäkin suuremmalla työpanoksella.

– Investoinnit on tehty hyvin harkiten ja tarkan suurennuslasin alla, isäntäpari kertoo.

Tilan karja laiduntaa kesät ja tämä näkyy myös eläinten terveydessä.
Tilan karja laiduntaa kesät ja tämä näkyy myös eläinten terveydessä. (Kuva Anne Anttila)

Rapsutuksia ei säästellä

Tällä hetkellä Lamminahon tilalla on 38 lypsävää ja vuonna 2004 jatkettu parsinavetta.

– Tällä määrällä mennään jatkossakin. Laajennusten sijaan keskitymme eläinten hyvinvointiin ja sen kehittämiseen. Laatuun panostetaan taukoamatta ja monin eri tavoin. Periaatteemme on, että ketjun jokainen osa-alue, pellolta navettaan täytyy olla vähintäänkin hyvällä tasolla.

Tilan karja kuuluu myös LD-projektiin, jossa kaikki syntyvät lehmävasikat genomitestataan perimältään. Jalostussuunnitelmat tehdään yhdessä valtakunnallisen palveluyrityksen Faban jalostusasiantuntijan kanssa.

– Genomitestaus on tuonut paljon mielenkiintoa jalostustyöhän, sillä sen mukaan päätetään mitä vasikoita jää itselle ja mitkä laitetaan myyntiin. Parhailta hiehoilta ja lehmiltä huuhdellaan myös alkioita, Päivi-emäntä kertoo.

Isäntäparin kiinnostus karjanhoitoon näkyy myös siinä, että navetassa käydään muulloinkin kuin lypsyaikoina.

– Tässä kokoluokassa karja on osittain rinnastettavissa jopa kotieläimiin. Hoito on yksilöllistä ja rapsutuksia ei säästellä. Myös seuranta on tämän kokoluokan navetassa helpompaa ja ongelmakohtiinkin voidaan puuttua heti.

Päivi ja Antti viihtyvät eläinten parissa myös navetan ulkopuolella. – Tämän kokoluokan tilalla eläimet ovat rinnastettavissa kotieläimiin, joita rapsutellaan ja huomioidaan myös yksilöinä.
Päivi ja Antti viihtyvät eläinten parissa myös navetan ulkopuolella. – Tämän kokoluokan tilalla eläimet ovat rinnastettavissa kotieläimiin, joita rapsutellaan ja huomioidaan myös yksilöinä. (Kuva Anne Anttila)

”Onnistumiset ovat työn suola”

Päivi ja Antti ovat tehneet esimerkillistä työtä maidontuottajina. Tilan keskituotos on lähemmäs 12 000 kiloa ja navetassa elää hyvinvoiva ja tasalaatuinen jalostuskarja.

– Teemme vain parhaamme. Emme ole koskaan asettaneet muuta tavoitetta. Annamme myös suuren arvon hyville ja ammattitaitoisille lomittajille. He ovat pienen tilan tärkeimpiä turvaverkkoja, suoranaisia voimavaroja, isäntäpari kiittelee.

Lomittajien tärkeys korostui entisestään, kun Päivi-emäntä sairastui muutama vuosi sitten syöpään.

– Elämä pysähtyi, mutta arjen oli jatkuttava. Onneksi meillä oli jo entuudestaan tutut luottolomittajat, joiden ansiosta myös navettatyöt tuli hoidettua ilman minkäänlaisia notkahduksia, Päivi ja Antti kiittelevät.

Lamminahon tilalla arki rakentuu myös tulevaisuutta ajatellen entisin askelmerkein.

– Suunnitelmat ovat hyvin maltillisia. Korjataan jos on korjattavaa ja myös työtä helpottavia ratkaisuja kehitetään. Muutama vuosi sitten hankimme Heatime-kiimantarkkailujärjestelmän sekä asennutimme navettaan kennoikkunat, joiden ansiosta eläinten hyvinvointia saatiin jälleen nostettua.

Tilan vahvuudeksi isäntäpari nostaa hyvän karjan ja lähellä olevat pellot.

– Onnistumiset ovat hyvin palkitsevia, sillä terveet, hyvin lypsävät lehmät ovat koko homman suola. Myös hyvät genomitulokset antavat lisäpotkua työhön ja tätä kautta ylimääräisten eläinten myynti tuo mukavaa vaihtelua arkeen.

  • Haastattelu on julkaistu myös Suomalainen Maaseutu -kuukausilehdessä

Lue myös: Maitotilalla ei juututa paikoilleen ja rutinoiduta – ”Pärjäämisen avain on rohkea ennakkoluulottomuus”

Kommentoi Facebookissa