Pieni askel oikeaan suuntaan – sote-alan yrityskaupat kilpailuviraston valvontaan?

Jos palvelutuottajien markkinat keskittyvät julkiseksi tai yksityiseksi monopoliksi tai niiden yhdistelmäksi, tavoiteltua kustannusten kasvun taittamista on mahdoton saavuttaa.

Jos palvelutuottajien markkinat keskittyvät julkiseksi tai yksityiseksi monopoliksi tai niiden yhdistelmäksi, tavoiteltua kustannusten kasvun taittamista on mahdoton saavuttaa. (Kuva Fotolia)

Sote-uudistuksessa todellisen kilpailun säilyttäminen edellyttää monopolien tarkkailua.

SOTE Valtioneuvoston ajama sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus erilaisine lakihankkeineen, maakuntauudistuksineen sekä valinnavapauksineen mullistaa sote-palveluiden markkinat.

Hankkeen myötä ovat avautumassa jopa 20 miljardin euron arvoiset markkinat. Alalta kuuluu yrityskauppauutisia jatkuvasti. Kun kilpailijoita ostetaan, markkinat keskittyvät. Päivän Lehden artikkelin asiasta voit lukea tästä.

Suomen Yrittäjät toteaa tyytyväisenä, että valtioneuvosto antoi eilen esityksen sote-alan yrityskauppavalvonnasta. Nyt hallitus esittää uutta yrityskauppavalvontaa, jonka tavoitteena on varmistaa markkinoiden toimivuus ja asiakkaiden valinnanvapauden toteutuminen rajoittamalla sosiaali- ja terveyssektorin keskittymistä.

– Sote-uudistuksen tavoitteet toteutuvat vain, jos pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät markkinoille esteittä. Olemme vaatineet tehokasta puuttumisoikeutta estämään markkinoiden peruuttamaton keskittyminen. Nyt tämä tavoite etenee, kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin Suomen Yrittäjistä sanoo.

Valvonta toteutettaisiin niin, että pienimpiä lukuun ottamatta kaikki sote-alan yrityskaupat pitää ilmoittaa Kilpailu- ja kuluttajavirastolle. Kun kauppa on ilmoitettu, virastolla on 45 vuorokautta aikaa ilmoittaa, asettaako se ehtoja yrityskaupalle. Yrityskauppavalvonta koskisi myös julkisesti omistettujen sote-toimintojen yritysjärjestelyjä.

– Jos palvelutuottajien markkinat keskittyvät julkiseksi tai yksityiseksi monopoliksi tai niiden yhdistelmäksi, tavoiteltua kustannusten kasvun taittamista on mahdoton saavuttaa. Silloin menetetään kilpailun lisääntymisestä syntyvät parempi tehokkuus ja laatu, Grekin muistuttaa.

Kommentoi Facebookissa