Piensarjavalmistaja Wiesmann tekee comebackin – gekon pellin alla on jatkossakin BMW M:n tekniikkaa

Wiesmann oli hyvissä ajoin liikkeellä ennen varsinaista retrobuumia, mutta nostalgiset linjat vetosivat asiakkaisiin.

Wiesmann oli hyvissä ajoin liikkeellä ennen varsinaista retrobuumia, mutta nostalgiset linjat vetosivat asiakkaisiin. (Kuva Wiesmann)

Voimanlähdetoimittajaksi haluttiin jälleen BMW jo perinteiden vuoksi.

AUTOT Saksalaisveljekset Martin ja Friedhelm Wiesmann perustivat nimeään kantavan firman 1980-luvun loppupuolella. Aluksi yritys valmisti irrotettavia kovakattoja avoautoihin, mutta veljeksillä oli paljon suuremmat suunnitelmat. Kattojen myynnillä haluttiin nimittäin rahoittaa oman urheiluauton kehitystyö.

Sen aika oli kypsä vuonna 1993, jolloin MF30-nimen saanut kaksipaikkainen roadster esiteltiin. Auton muodoissa oli monia vaikutteita menneiden vuosikymmenten brittisporteista, ja esimerkiksi maskissa oli selviä piirteitä Jaguarin 1940-luvun lopussa esittelemästä XK120:sta. Wiesmann oli siis hyvissä ajoin liikkeellä ennen varsinaista retrobuumia, mutta nostalgiset linjat vetosivat hyvin asiakkaisiin.

Tekniikka oli sen sijaan modernia. Moottorit ja osa alustarakenteista lainattiin BMW:ltä, joka on ollut aina tunnettu nautinnollisesta ajettavuudestaan. Bemarin komponentit pääsivät loistamaan kevyessä kaksipaikkaisessa avosportissa, joka suorastaan liimautui asvalttiin mutkissa. Firman logoksi valittiin siksi liskojen maailmasta gekko, joka pystyy kulkemaan vaikka katossa ylösalaisin.

Moottorit korvattiin vähitellen baijerilaisten M-sarjasta peräisin olevilla vieläkin tehokkaammilla myllyillä. Lisäksi kaksipaikkaisen avon rinnalle esiteltiin myöhemmin dramaattisen näköinen coupé, joka nimettiin GT MF4:ksi. Wiesmannin tarina huipentui GT MF5:n myötä, jonka konepellin alle oli lusikoitu varsinainen hirviömoottori. Sitä vauhditti nimittäin BMW M5:stä ja M6:sta tuttu vapaasti hengittävä V10, josta irtosi yli 500 hevosvoimaa ja unohtumattomat soundit.

Auton muodoissa oli monia vaikutteita menneiden vuosikymmenten brittisporteista.
Auton muodoissa oli monia vaikutteita menneiden vuosikymmenten brittisporteista. (Kuva Wiesmann)

Wiesmannilla meni ehkä jo liiankin hyvin, koska yritys alkoi rakentaa itselleen entistä prameampia toimitiloja. Niihin upposi niin paljon rahaa, että firma meni kaikkien yllätykseksi konkurssiin vuonna 2014. Tämä oli erityisen ennakoimatonta siksi, koska Wiesmannin autoille riitti mainiosti kysyntää. Gekkobrändi oli kuitenkin sen verran vahva, että yrityksen jäänteet myytiin jo vuonna 2015 brittiläisille sijoittajille.

Berry ja Anita Tatalovic ovat siitä lähtien yrittäneet herättää merkkiä jälleen henkiin. Voimanlähdetoimittajaksi haluttiin jälleen BMW jo perinteiden vuoksi, ja baijerilaisten kanssa on käyty tiiviisti neuvotteluja viime aikoina. Ne kantoivat hedelmää, koska Wiesmann ilmoitti nyt tehneensä yhteistyösopimuksen Bemarin kanssa.

Merkin uusiin malleihin tulee BMW:n M-divisioonan kehittämä tuplaturbo-V8, josta ei ole annettu vielä tarkempia tietoja. Kyseessä on todennäköisesti uudesta M5:stä tuttu pannu, joka luovuttaa noin 600 heppaa. Moottorivalinta on varsin luonnollinen, koska alkuperäisen Wiesmannin viimeisiksi jääneissä malleissakin käytettiin baijerilaisten tuplaturbokasia V10:stä luopumisen jälkeen.

Wiesmannin tulevien autojen korimallit ovat vielä hämärän peitossa, mutta ne ovat hyvin todennäköisesti kymmenisen vuotta sitten debytoineen GT MF5:n jatkokehitelmiä. Perinteet saanevat siis jatkoa tässäkin suhteessa, mikä ilahduttaa varmasti urheiluautofaneja ympäri maailmaa.

Kommentoi Facebookissa