Piiri pieni pyöri perustuslakivaliokunnassa – ex-ministeri valvoo nyt itse valmistelemansa lain laillisuutta

Entisellä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalla on nyt edessä uusia luottamustoimia.

Entisellä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalla on nyt edessä uusia luottamustoimia. (Kuva Valtioneuvoston kanslia/ Sakari Piippo)

Ministerin pestin päätyttyä Juha Rehulalle järjestettiin jäsenyys perustuslakivaliokunnassa.

EDUSKUNTA Perhe- ja peruspalveluministerin paikan Annika Saarikolle sovitun mukaisesti heinäkuussa luovuttanut Juha Rehula palasi kansanedustajan työhön, mutta ei pelkäksi keskustan rivikansanedustajaksi. Kun Rehulalle järjestettiin sopivia valiokuntapaikkoja, aiheutti se puolueen piirissä tuolileikin, jossa vain viimeinen jäi ilman omaa istuintaan.

Valiokuntien täydennysvaalissa 7.9.2017 perustuslakivaliokunnan jäseneksi valittiin kansanedustaja Juha Rehula. Joltainhan tuo paikka oli pois, joten edellisenä päivänä valiokuntapaikkojen järjestelyä varten oli täysistunnossa keskustan kansanedustaja Ulla Parviaiselle myönnetty vapautus perustuslakivaliokunnan jäsenyydestä.

Tilanne on melkoisen erikoinen, sillä Rehula päättää nyt perustuslakivaliokunnan jäsenenä, onko esimerkiksi hänen itsensä sote-hanketta vetäneenä ministerinä valmistelemansa valinnanvapauslaki perustuslain mukainen. Laista toki tehdään uusi esitys jo nyt annetun kritiikin perusteella.

Demokraatti-lehti tiedusteli asiasta oikeustieteen professori Juha Lavapurolta.

– Hankaluus varmaan on siinä, että perustuslakivaliokunnan pitää säilyttää poliittinen riippumattomuus. Ei saa tulla tilannetta, että keskeisesti lakia valmistellut ministeri alkaa pitää asiaa liikaa esillä niin, että antaa päivän politiikan vaikuttaa liikaakin omaan toimintaansa, Lavapuro kommentoi.

Hieman yllättäen Lavapuro pitää suurempana ongelmana operaatiota, jossa kokoomus korvasi perustuslakivaliokunnan varajäsenen Ben Zyskowiczilla. Päivän Lehden artikkelin asiasta voit lukea tästä.

Paikkansa Rehulalle luovuttamaan joutunut Ulla Parviainen on kuusamolainen rehtori ja ensimmäisen kauden kansanedustaja. Tilalle luopumastaan perustuslakivaliokunnan jäsenyydestä Parviainen sai 7.9.2017 alkaen puolestaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenyyden.

Tämä vaihto kävi vielä kätevästi, sillä jäsenyyden Parviaiselle luovutti ministeriksi siirtynyt Annika Saarikko. Samalla tavalla Rehula sai Saarikolta suuren valiokunnan varajäsenyyden. Mutta nämä jäsenyydet eivät vielä ex-ministerille riittäneet.

Lisäksi Rehula valittiin 7.9.2017 alkaen sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäseneksi sekä Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäseneksi. Nuo molemmat jäsenyydet luovutti keskustan savonlinnalainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Hanna Kosonen, joka jaossa jäi ainakin toistaiseksi ilman tuolia kun musiikki loppui.

Hanna Kosonen valittiin kevään kuntavaaleissa Savonlinnan kaupunginvaltuustoon suurella äänimäärällä, joka vei hänet lisäksi kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Hän on myös hiihtosuunnistuksen nuorten maailmanmestari vuodelta 1996.

Mutta parhaiten julkisuudessa Hanna Kosonen tunnetaan kirkkaankeltaisesta mekostaan, joka yllään hän vastaanotti työvierailulla olleen presidentti Vladimir Putinin ja Sauli Niinistön Olavinlinnassa. Viimeisimmät uutisotsikot ovat kertoneet Kososen eroavan monivuotisesta aviopuolisostaan.

Kansanedustaja Hanna Kosonen ja Oopperajuhlien festivaalijohtaja Jan Strandholm ottivat Olavinlinnassa vastaan höyrylaivalla saapuneet Vladimir Putinin ja Sauli Niinistön.
Kansanedustaja Hanna Kosonen ja Oopperajuhlien festivaalijohtaja Jan Strandholm ottivat Olavinlinnassa vastaan höyrylaivalla saapuneet Vladimir Putinin ja Sauli Niinistön. (Kuva Juhani Kandell/ Tasavallan presidentin kanslia)

Kommentoi Facebookissa