SOTE Hallituksen sote-uudistusta yritetään vielä pelastaa hinnalla millä hyvänsä. Aikataulua on jo muutettu useasti ja poikkeuslupia myönnetty, mutta palaset eivät vain tunnu asettuvan kohdilleen. Eduskuntakäsittely piti saada valmiiksi ennen kansanedustajien kesälomia, nyt käsittelykin on siirtynyt syksyyn.
Ehkä vakavimmat esteensä lakiesitykset ovat kohtaamassa juhannuksen jälkeisellä viikolla, kun perustuslakivaliokunnan on määrä saada valmiiksi oma mietintönsä. Ennakkotietojen mukaan valiokunta näkee asiantuntijoita kuultuaan ongelmaksi sen, kohteleeko uusi malli yhtiöittämisestä kaikkia tasavertaisesti.
Toinen ongelmakohta yhtiöittämisessä liittyy virkavastuuseen esimerkiksi lastensuojelussa tai mielenterveysasioissa. Perustuslain 124. pykälän mukaan julkinen hallintotehtävä voidaan antaa lain nojalla muulle kuin viranomaiselle vain, jos se ei vaaranna perusoikeuksia tai oikeusturvaa, ”merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan kuitenkin antaa vain viranomaiselle”.
Päivän Lehden artikkelin asiasta voit lukea tästä.
Valinnanvapauslaki on ollut nimenomaan kokoomuksen ajama hanke, ja nyt vain keskustalle tärkeä maakuntamalli olisi etenemässä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo on useasti todennut, että molemmat liittyvät toisiinsa, ei yhtä ilman toista. Myös pääministeri Juha Sipilä on vakuuttanut, että sote ei toteudu ilman valinnanvapautta.
Valinnanvapauslaki on kokoomukselle jo arvovaltakysymys. Siksi puolue halusi vaihtaa pikaisesti kauppatieteiden maisteri Anne-Mari Virolaisen tilalle perustuslakivaliokunnan varajäseneksi kovemman luun, juristin koulutuksen omaavan kansanedustajakonkarin Ben Zyskowiczin. Järjestelyä on arvosteltu poikkeuksellisena poliittisena operaationa.
Zyskowicz on tunnettu vahvana ja vaikutusvaltaisena taustavaikuttajana, viime perjantaina eduskunta myönsikin Virolaiselle vapautuksen varajäsenyydestä. Päätöstä uudesta jäsenestä ei kuitenkaan voitu tehdä samassa istunnossa. Alun perin perustuslakivaliokunnan seuraava kokous ja valmisteleva keskustelu olisi aloitettu maanantaina aamulla, kun Zyskowicz olisi saanut varajäsenyyden vasta iltapäivällä.
Kokoomus yritti saada perjantaille toisen istunnon – mutta kun se ei onnistunut, perustuslakivaliokunta kokoontuukin vasta tiistaina aamulla klo 9.30 alkaen. Esityslistan kohdassa kolme käsitellään valiokuntapaikkojen järjestelyä:
”Todetaan, että ed. Anne-Mari Virolaiselle on 16.6.2017 myönnetty vapautus perustuslakivaliokunnan varajäsenyydestä ja että täydennysvaalissa 19.6.2017 hänen tilalleen varajäseneksi on valittu ed. Ben Zyskowicz.”
Asialistalla ovat luonnollisesti myös sote, maakunnat ja valinnanvapauslaki. Valiokunnan tiistaita seuraava kokous on jo heti keskiviikkona, aamulla kello 8.30.
Ei Ben Zyskowiczin työ perustuslakivaliokunnan pään kääntämiseksi helppoa ole. Valiokunnan puheenjohtajalla vasemmistoliiton Annika Lapintiellä on jo vahva oma näkemyksensä siitä, että soten kokoomusta kiinnostavat osat ovat perustuslain vastaisia. Ja istuupa valiokunnassa vielä eräs Ville Niinistö, vihreiden väistynyt puheenjohtaja, joka suvereenisti osaa pitää ilmatilaa hallussaan.
Vihreät ei kuitenkaan ole periaatteellisesti terveyspalveluiden yksityistämistä vastaan. Luvassa sote-pelipöydässä on siis vahvaa vääntöä kompromissista.
Kommentoi Facebookissa