Piispa Teemu Laajasalo kansanedustajille – ”Hyvä ja paha lähtevät liikkeelle pienestä siemenestä”

Piispa Teemu Laajasalo puhui hyväntahtoisen puheen ja hyväntahtoisen kuuntelemisen puolesta.

Piispa Teemu Laajasalo puhui hyväntahtoisen puheen ja hyväntahtoisen kuuntelemisen puolesta. (Kuva Markku Pihlaja)

Valtiopäivien ekumeenisen avajaisjumalanpalveluksen saarnan pohjana oli Matteuksen evankeliumi.

EDUSKUNTA ​Valtiopäivien avajaisjuhlallisuudet alkoivat tänään ekumeenisella juhlajumalanpalveluksella Helsingin Tuomiokirkossa, jossa saarnasi Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo.

Piispa Laajasalo muistutti valtiopäivien avajaissaarnassaan, että niin hyvä kuin pahakin lähtevät liikkeelle pienestä siemenestä.

– Sisällissodan muistovuotena on kysyttävä, kuinka sovinnon ja yhteyden siemenet kasvaisivat suureksi ja kuinka riidan, katkeruuden ja tuhon siemenet eivät kasvaisi.

Valtiopäivien ekumeenisen avajaisjumalanpalveluksen saarnan pohjana oli Matteuksen evankeliumin kohta 13:31–33. Siinä Jeesus vertaa Jumalan valtakuntaa sinapinsiemeneen, joka on pienin kaikista siemenistä, mutta siitä kasvaa puutarhan suurin puu. Piispa Laajasalo pohti pienestä suureksi muuttumista niin toivon, pelon kuin armonkin näkökulmista.

– On vaikea löytää ja erottaa ne pienenpienet siemenet, joissa on hyvä kasvun potentiaali. On vaikea osata ravita kasvua oikein. On vaikea pitää sitkeät rikkaruohot loitolla. Mutta mahdollista se on. Siitä kertoo Suomen tarina. Ja siihen rohkaisee päivän evankeliumi. Pienestä voi tulla suuri – tämä on toivon lause, Laajasalo sanoi.

Laajasalo puhui hyväntahtoisen puheen ja hyväntahtoisen kuuntelemisen puolesta.

– Sen puolesta, että haluaisimme kuunnella ja antaa toiselle mahdollisuuden tulla ymmärretyksi sen sijaan, että pohdimme jo ensimmäisen sanan kohdalla, kuinka voisimme ymmärtää toisen mahdollisimman väärin.

Vääränlaisesta puheesta tai vääränlaisesta ymmärtämisestä syytetään Laajasalon mukaan helposti toistuvasti samoja ihmisiä tai samoja ryhmiä.

– Itse olen kuitenkin taipuvainen uskomaan, että tämä on kyllä valitettavasti meitä kaikkia yhdistävä piirre, johon meissä kaikissa on siemen odottamassa.

Haaste ratkaistaan piispa Laajasalon mukaan niin, että ihmiset yhdessä tunnistavat toivon siemenet, joita haluavat kasvattaa ja toisaalta vihan siemenet, joita ei ole syytä ravita.

Valtiopäivät julistaa avatuksi juhlaistunnossa tasavallan presidentti Sauli Niinistö Eduskuntatalossa. Valtiopäivien avajaisten yhteydessä järjestetään vielä illalla Suomen Kansallisoopperassa esitys Madama Butterfly.

Kommentoi Facebookissa