Pikaluottojen ryhmäkanteissa mukana jo yli 1500 henkilöä – luottojen todellinen vuosikorko yli 300 prosenttia

Kohtuuttomiin luottokustannuksiin kannattaa hakea helpotusta, vaikkei kuuluisi ryhmäkanteen piiriin.

Kohtuuttomiin luottokustannuksiin kannattaa hakea helpotusta, vaikkei kuuluisi ryhmäkanteen piiriin. (Kuva Fotolia)

Kohtuuttoman kalliista luotosta ovat kärsineet kymmenet tuhannet velalliset.

RYHMÄKANNE Viime viikolla päättyi ennakkoilmoittautuminen ryhmäkanteisiin, jotka kuluttaja-asiamies harkitsee nostavansa kahdesta pikaluotosta. Yhteensä 1549 kuluttajaa on ilmoittautunut ennakkoon tai pyytänyt kuluttaja-asiamiestä avustamaan luottoasian oikeuskäsittelyssä. Seuraavaksi kuluttaja-asiamies käynnistää neuvottelut vastapuolten kanssa.

Luotot, joita mahdolliset ryhmäkanteet koskevat ovat J.W.-Yhtiöt Oy:n 2 000 euron Suomilimiitti-tililuotto, joka on myönnetty 4.7.2016–31.8.2019 sekä Euro24 Finance Oy:n 2 000 euron tililuotto, joka on myönnetty 20.5.2016–20.5.2019. Molempien luottojen todellinen vuosikorko on yli 300 prosenttia.

Ilmoittautuneista noin 80 prosentilla on J.W.-Yhtiöiden luotto ja 20 prosentilla Euro24 Financen luotto. Ennakkoilmoittautuneista 15 prosenttia on avustuspyyntöjä henkilöiltä, jotka eivät voi osallistua ryhmäkanteeseen, koska heidän velkansa on jo vireillä tai käsitelty tuomioistuimessa.

– Olemme tyytyväisiä, että saimme koottua näin suuren ryhmän ennakkoilmoittautuneita ja voimme edetä neuvotteluihin. Tällä ponnistuksella on edelleen monta mahdollista lopputulemaa, mutta olemme luottavaisia, että monet kuluttajat tulevat saamaan helpotusta kohtuuttomiin luottokustannuksiinsa, sanoo kuluttaja-asiamies Katri Väänänen.

Jos kuluttaja-asiamies ei pääse vastapuolten kanssa neuvotteluissa sovintoratkaisuun, ryhmäkanteet laitetaan vireille Helsingin käräjäoikeuteen.

Ryhmäkanteiden varsinainen ilmoittautuminen alkaa vuoden 2020 puolella, jos asia on edennyt käräjäoikeuteen. Kaikkien ryhmäkanteisiin mukaan pyrkivien on ilmoittauduttava käräjäoikeuden asettamassa määräajassa. Tämä koskee sekä ennakkoilmoittautuneita, että niitä, jotka eivät ole ennakkoilmoittautuneet.

– Näistä kahdesta kohtuuttoman kalliista luotosta kärsivät kymmenet tuhannet velalliset, joten toivomme tietysti, että ryhmä kasvaisi vielä suuremmaksi, toteaa Väänänen.

Osa kuluttajista, joilla on ryhmäkanteeseen kuuluva luotto, on saanut tai tulee mahdollisesti saamaan käräjäoikeuden kautta haasteen pikaluottoyritykseltä. Kuluttaja-asiamies avustaa myös näissä tapauksissa. Kohtuuttomiin luottokustannuksiin kannattaa hakea helpotusta, vaikkei kuuluisi ryhmäkanteen piiriin. KKV:n sivuilta löytyy ohjeet siihen, miten voi vaatia kulujen alentamista, jos luoton todellinen vuosikorko on yli 50 prosenttia.

Lue myös: Kuluttaja-asiamies varoittaa perintäyhtiöistä – toimi näin, jos saat aiheettoman velkomuskanteen

Kommentoi Facebookissa