Pinsa on suomalaisten uusi hittiruoka – nämä kolme muhkeaa reseptiä sopivat loppukesän juhliin

Tonnikalapinsa saa uuden twistin fenkolista, chilistä ja hunajasta. (Kuva Pro Kala)

Helposti valmistettava pinsa sopii täydellisesti yhteen kalan ja muiden meren herkkujen kanssa.

RUOKA Roomalaislähtöinen, ilmava ja rapeapohjainen pinsa on noussut tänä kesänä suomalaisten suosikiksi. Pinsaan törmää monissa ravintoloissa, ja kaupoista löytyy muutamalla eurolla valmiita pinsapohjia, jotka tarvitsee vain täyttää ja paistaa.

Pinsan salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa ja helposti sulavassa, rapeassa pohjassa, johon käytetään vehnä- ja riisijauhoja, usein myös soijajauhoja. Pinsa on muodoltaan soikea ja litteä. Pinsat voi valmistaa uunissa, grillissä tai paloina vaikka air fryerissa.

Kun käyttää valmista pinsapohjaa, pääsee suoraan hauskimpaan osuuteen: täyttämiseen. Tällä kertaa täytteissä ei säästellä, vaan niitä ladotaan pinsapohjan päälle runsaasti. Pinsa suorastaan rakastaa kalaa ja katkarapuja, ja kokonaisuus viimeistellään näyttäväksi pikapikkelöidyillä kasviksilla, kastikkeilla ja tuoreilla yrteillä.

Säilykekala sopii erinomaisesti pitsaan, ja se toimii loistavasti myös pinsassa. Kannattaa valita öljyyn säilötty tonnikala, luonnonkala tai muu kalasäilyke, ja yhdistää se pallona myytävän mozzarellan kanssa pinsan pinnalle. Lopputulos on uskomattoman mehevä.

Kylmäsavukala toimii loistavasti valkoisessa pinsassa, ja se lisätään pinsan päälle vasta paistamisen jälkeen. Kala ja tilli ovat klassinen makupari, ja ne kannattaa yhdistää myös pinsassa. Jos tilliöljyä jää yli, sen voi nauttia seuraavana päivänä kalan kera.

Katkaravut ja mäti tekevät pinsasta suorastaan ylellisen. Pinsapohjan voi paistaa sellaisenaan ja lisätä täytteet vasta paistetun, jäähtyneen pohjan päälle. Helppoa ja herkullista!

Nämä Pro Kalan tarjoamat muhkean merelliset pinsat sopivat täydellisesti elokuun viikonloppuihin, rapujuhliin tai vaikka elokuun lopussa vietettäviin venetsialaisiin.

Tonnikalapinsa

1 pieni fenkoli

2 rkl valkoviinietikkaa + ripaus sokeria + suolaa (pikkeliliemi)

1 valmis pinsapohja

1 dl laadukasta tomaattikastiketta

1 tlk tonnikalaa (tai muuta säilykekalaa öljyssä)

1 mozzarella-pallo

1/2 punainen chili ohuina siivuina

Limemajoneesia (kaupasta)

Mustapippuria

Hunajaa

Koristeluun:

paahdettuja siemeniä ja yrttejä

Leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi, pikkelöi fenkoli sekoittamalla ne etikka-sokeri-suolaliemeen vähintään 15 minuutiksi. Levitä tomaattikastike pinsapohjalle, murentele päälle tonnikala, revi sen päälle mozzarellaa.

Paista 225 °C uunissa noin 8–10 minuuttia tai kunnes juusto on ruskistunut. Lisää pinsan päälle pikkelöity fenkoli, chilisiivut ja valuta pinnalle hieman hunajaa ja limemajoneesia. Viimeistele paahdetuilla siemenillä ja yrteillä, leikkaa paloiksi ja tarjoile.

Kylmäsavulohipinsa tilliöljyllä ja paahdetulla perunalla on täydellinen yhdistelmä suomalaisia ja italialaisia makuja. (Kuva Pro Kala)

Valkoinen pinsa kylmäsavukirjolohella

1 valmis pinsapohja

2 dl crème fraîchea

1 tl pestoa

1 dl mozzarellaraastetta

1 pkt kylmäsavukirjolohta

2–3 varhaisperunaa ohuina siivuina

1 tl oliiviöljyä

Suolaa, mustapippuria

Tilliöljy:

1/2 ruukkua tuoretta tilliä

1 dl neutraalia öljyä (esim. rypsi)

Ripaus suolaa

Koristeluun:

Tuoretta tilliä, sitruunansiivuja, pikkelöityä punasipulia

Tee tilliöljy: soseuta tilli, öljy ja suola sauvasekoittimella tai blenderissä. Jos seos on liian paksua, lisää öljyn määrää. Sekoita crème fraîche ja pesto, levitä pinsapohjalle.

Pese varhaisperunat, leikkaa siivuiksi, sivele öljyllä ja mausta suolalla, paahda pannulla tai air fryerissä kevyesti kullanruskeiksi. Laita perunaviipaleet pinsapohjalle, ripottele päälle mozzarellaraastetta. Paista pinsaa uunissa 225 °C noin 9 minuuttia.

Lisää päälle kylmäsavukirjolohi, tuore tilli, sitruunasiivut ja pikkelöity punasipuli. Valuta tilliöljyä kauttaaltaan pinsan päälle.

Vinkki: punasipulin pikkelöintiohje on katkarapupinsojen reseptissä.

Katkarapupinsa mascarponetäytteellä on uudenlainen, kaunis ja helposti jaettava herkku. (Kuva Pro Kala)

Katkarapupinsat

1 valmis pinsapohja

Tilkka oliiviöljyä voiteluun

Täyte:

125 g mascarponea

1 tl raastettua sitruunankuorta

1 rkl sitruunamehua

Suolaa ja valkopippuria maun mukaan

Päälle:

1 pss kuorittuja katkarapuja (valmiiksi valutettuja)

1/2 punasipuli pikkelöitynä

Valkoviinietikkaa, suolaa ja sokeria (pikkeliliemi)

Reilusti tuoretta tilliä silputtuna

Kirsikkatomaatteja

1 prk mätiä

Tilliöljyä

Yrttejä

Paista pinsapohja sellaisenaan: Voitele pohja kevyesti oliiviöljyllä ja paista 225 °C noin 8 minuuttia, kunnes pinta on kauniin rapea. Anna jäähtyä täysin. Leikkaa paloiksi hieman vinottain, mutta pidä palaset yhdessä.

Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Sekoita keskenään maun mukaan valkoviinietikkaa, sokeria ja ripaus suolaa. Pikkelöi punasipuliviipaleita seoksessa vähintään 15 minuuttia.

Sekoita mascarpone, sitruunankuori, sitruunamehu ja mausteet keskenään. Levitä mascarponeseos jäähtyneelle pinsalle. Ripottele päälle katkaravut, punasipulirenkaat ja puolitetut tomaatit. Lisää päälle mätiä, tilliöljyä ja yrttejä.

Vinkki: tilliöljyn reseptin löydät kylmäsavukala-pinsan reseptistä.

Lue myös: Kesäherkkuja kalasta ilman hellaa – nappaa reseptit leppoisiin lomapäiviin

Kommentoi Facebookissa