Pohjanmaan betonipojat kulkevat omia polkujaan – ”Se mikä luvataan, se myös pidetään ”

Jukka Möttönen ja Ville Kalliokoski sanovat paikallaan valun olevan vaativaa käsityötä. – Saumattomuus ja nopeasti toteutettava ratkaisu on kilpailukykyinen vaihtoehto elementille.

Jukka Möttönen ja Ville Kalliokoski sanovat paikallaan valun olevan vaativaa käsityötä. – Saumattomuus ja nopeasti toteutettava ratkaisu on kilpailukykyinen vaihtoehto elementille. (Kuva Anne Anttila)

Ville Kalliokosken ja Jukka Möttösen luotsaaman rakennusyrityksen erikoisosaamista ovat vaativat betonityöt.

YRITTÄJÄT Vaikka laatu, hinta ja luotettavuus ovat kohdillaan, niin maatalousrakentaminen vaatii ison nipun myös erikoisosaamista. Veteliläinen Priima Pohjanmaa Oy on yksi niistä rakennusalan yrityksistä, jotka ovat keskittyneet toiminnassaan muun muassa vaativiin betonitöihin.

Yrittäjäkaksikko Jukka Möttösen ja Ville Kalliokosken erityisalaa ovat tällä hetkellä paikallaan valettavat perustukset.

– Paikallaan valua puoltavat monet tekijät, joista merkittävin on tietenkin tasapainoinen hinta-laatu -suhde. Pienenä yrityksenä pystymme vaikuttamaan myös siihen, että ”se mikä luvataan, se myös pidetään”.

Betonitöihin erikoistunut kaksikko Möttönen-Kalliokoski on työstänyt paikallaan valuun tarvittavat muotit itse.
Betonitöihin erikoistunut kaksikko Möttönen-Kalliokoski on työstänyt paikallaan valuun tarvittavat muotit itse. (Kuva Anne Anttila)

Etelän tuliaisia

Priima Pohjanmaa on yrityksenä nuori, mutta miehet sen takana kokeneita. Ennen osakeyhtiön perustamista Etelä-Suomessa asunut Jukka teki kymmenen vuoden ajan rakennusalan töitä toiminimellään ja myös Villellä on vuosien kokemus alalta.

– Matkaan tarttui paljon kokemusta ja ennen kaikkea näkemystä. Myös kiinnostus paikallaan valettaviin betonisokkeleihin ovat etelän tuliaisia. Ajattelin, että tällaista valutyyliä voisi soveltaa myös näille leveysasteille ja kohdistaa toimintamuoto erityisesti maatalousrakentamiseen, Jukka taustoittaa.

Valuun tarvittavat muotit kaksikko rakensi itse.

– Paikallaan valu on vaativaa käsityötä, joten siihen tarvittavasta kalustostakaan ei kannata tinkiä. Myös tiivis yhteistyö maarakentajan kanssa on tärkeää, sillä mittavirheisiin ei ole varaa.

Paikallaan valettavat lietekuilut ovat veteliläisyrittäjien erikoisosaamista. Suosio näkyy myös yrittäjäkaksikon tilauskannassa.
Paikallaan valettavat lietekuilut ovat veteliläisyrittäjien erikoisosaamista. Suosio näkyy myös yrittäjäkaksikon tilauskannassa. (Kuva Anne Anttila)

Laatuvarma ratkaisu

Tällä hetkellä yrittäjätoverusten tärkeimpiin työkohteisiin kuuluvat maatilojen tuotantorakennukset, jonne veteliläiskaksikko työstää muun muassa paikallaan valettavia lietekuiluja.

– Tällä osa-alueella on nyt nostetta. Hiljattain saimme päätökseen suururakan, jonne valoimme kaiken kaikkiaan 550 lietekuilumetriä. Kyseessä on uudispihatto, jossa on varaus peräti neljälle lypsyrobotille.

Useamman kohteen kokemuksella Ville ja Jukka korostavat paikallaan valun säästävän niin aikaa kuin eurojakin.

– Tämä on hyvä vaihtoehto elementille, sillä saumaton ratkaisu on myös kestävä. Lisäksi kun työ tehdään alusta loppuun saakka pienellä porukalla, niin aikataulujenkaan kanssa ei ole ollut ongelmia. Paikallaan valu on ainakin meidän näkökulmasta katsottuna hyvin kustannustehokas ja laatuvarma ratkaisu.

Paikallaan valu soveltuu yrittäjätoverusten mukaan hyvin erilaisiin lieteratkaisuihin.

– Takana on paljon hyviä kokemuksia, joten tätä osa-aluetta kannattaa lähteä kehittämään ja jalostamaan eteenpäin.

Kommentoi Facebookissa