Pohjanmaan tuhkarokkotapauksessa yli sata altistunutta – tartunnan saanutta lasta ei ole rokotettu

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. (Kuvituskuva Fotolia)

Altistuneista useat kymmenet ovat puutteellisesti rokotettuja tai rokottamattomia.

TERVEYS Pohjanmaalla Luodon kunnassa on todettu tuhkarokkotartunta esikouluikäisellä lapsella. Lapsi on ollut perheensä kanssa matkoilla ulkomailla Lähi-idässä, missä hän on todennäköisesti altistunut tuhkarokolle. Matkustusalueella on käynnissä tuhkarokkoepidemia.

Altistuneisiin kuuluvat muun muassa lapsen perhe ja perheen lähipiiriä. Tämän lisäksi lapsi on oleskellut tartuttavuusaikana ainakin päiväkodissa, Kokkolan sairaalan päivystyksessä sekä uskonnollisessa yleisötapahtumassa.

Mahdollisia altistuneita on kartoitettu viime päivät ja työ jatkuu edelleen. Tartunnan jäljitykseen osallistuvat Vaasan sairaanhoitopiiri ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, kuntien tartuntatautihenkilökunta sekä valtakunnallisesti THL.

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu. Tartunnasta ensioireiden alkuun kestää yleensä 9–11 vuorokautta, vaihdellen 7–21 vuorokauteen. Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet.

Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Jälkitauteina voi ilmaantua bakteerin aiheuttama keuhkokuume tai harvinainen aivotulehdus. Riskialttiita vakavalle taudinkuvalle ovat raskaana olevat, alle yhden vuoden ikäiset lapset ja immuunipuutteiset potilaat. Tuhkarokkoon sairastunut on tartuttava neljä vuorokautta ennen ihottumaa ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen

Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Ennen 1970-lukua syntyneet ovat yleensä sairastaneet tuhkarokon ja ovat sen kautta saaneet suojan tartunnalta. Mikäli rokotussuojasi on puutteellinen etkä tiedä sairastaneesi tuhkarokkoa, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tarkempia toimintaohjeita varten.

Tuhkarokkoa esiintyy parhaillaan epidemian laajuisesti useissa Euroopan maissa, joissa rokotuskattavuus ei ole riittävän korkea. Laumasuojan muodostumiseksi MPR-rokotuskattavuuden tulisi olla vähintään 95 prosenttia, mieluummin jopa 97 prosenttia. Luodolla rokotuskattavuus on noin 75 prosenttia.

Maailman terveysjärjestä WHO:n mukaan tuhkarokkotartuntojen määrä on kasvanut 30 prosenttia viime vuonna.

  • Lähde THL

Lue myös: Maksuttomat influenssarokotukset alkavat – hyvin ehtii, sillä influenssakausi ei ole vielä alkanut

Kommentoi Facebookissa