TERVEYS Suurin osa kunnista aloittaa riskiryhmien influenssarokotukset marraskuun alkupuolella. Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.
Maksuttoman rokotteen saavat kaikki 65 vuotta täyttäneet, kuudesta kuukaudesta kuuteen vuoteen ikäiset lapset, raskaana olevat naiset, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat sekä vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri.
Lisäksi rokotuksen saavat varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö. Rokotetta tarjotaan myös henkilöille, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vastaanottokeskuksissa ja vankeinhoitolaitoksissa.
Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, siksi rokote täytyy ottaa joka vuosi. Rokotteen antaman suojan muodostumiseen menee noin kaksi viikkoa, joten se kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen influenssakauden alkua.
– Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja. Arviolta 3–5 miljoonaa ihmistä maailmassa joutuu vuosittain sairaalahoitoon influenssan takia. Influenssarokote on turvallinen ja paras suoja influenssaa vastaan. Rokotteen ottaminen ehkäisee influenssan leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä, ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.
Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa rokotteen omassa terveyskeskuksessa tai neuvolassa. Terveyskeskukset tiedottavat alueellaan rokotusajoista ja -paikoista.
Riskiryhmiin tai lähipiiriin kuulumattomat voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen terveysasemalla. Rokotteen voi hakea myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Osa työnantajista tarjoaa rokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta.
Influenssakauden alkaminen ja kesto vaihtelevat joka vuosi.
– Viime syksynä influenssakausi alkoi normaalia aikaisemmin, jo syyskuussa. Tänä syksynä on tähän mennessä todettu vasta muutama influenssa A -tapaus. Tavanomaisena kautena influenssatartuntoja todetaan eniten tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana, erityisasiantuntija Niina Ikonen sanoo.
THL seuraa ja tukee influenssan torjuntaa. Seurantatietojen avulla arvioidaan rokottamisen vaikuttavuutta, kehitetään kansallista rokotusohjelmaa ja ohjeistetaan terveydenhuollon ammattilaisia influenssan hoidossa, siihen varautumisessa ja torjunnassa.
Lue myös: Iskikö flunssa vai influenssa? – Ja kuinka yskitään oikein
Kommentoi Facebookissa