Pohjoisessa paukkui talven pakkasennätys – tuuli lisää purevuutta etelässäkin

Aamu alkoi talven uudella pakkasennätyksellä, lukemat mitattiin Lapissa.

Aamu alkoi talven uudella pakkasennätyksellä, lukemat mitattiin Lapissa. (Kuva Fotolia)

Suomen kaikkien aikojen pakkaslukemiin on vielä matkaa.

SÄÄTILA Pakkanen on kiristynyt tänään eri puolilla maata, ja säätila on edelleen kylmenemässä. Ilmatieteen laitos ilmoitti aamulla Twitterin välityksellä, että talven pakkasennätystä oli jo sivuttu.

”Lapissa paukkupakkasta, Kevojärvellä sivutaan parhaillaan kuluvan talven kylmintä lukemaa (-36,8 astetta). Pakkanen on todennäköisesti vielä kiristymässä. Etelässä ja idässä viima puolestaan lisää pakkasen purevuutta.”

Kovin kauaa ei jouduttu odottamaan uusia ennätyslukemia, siitä ilmoitti aamulla puolestaan Foreca:

”Talven #pakkasennätys (-36,8ºC) on rikottu Utsjoen Kevolla! Tällä hetkellä pakkasta on 36,9ºC ja kylmempään suuntaan ollaan menossa.”

Talven edellinen pakkasennätys -36,8 astetta oli mitattu Inarin Nellimissä 24. tammikuuta. Kaikkien aikojen Suomen pakkasennätykseen on vielä matkaa, sellainen mitattiin Kittilän Pokassa 27.1.1999, jolloin lukemiksi saatiin -51,5 astetta.

Samana päivänä Sallan Naruskalla oli mitattu vieläkin kovemmat pakkaslukemat, peräti -54,3 pakkasastetta, mutta Naruskan ilmastoasema oli lakkautettu reilu kahdeksan vuotta aikaisemmin. Ilman virallista asemaa ei hyväksytty myöskään ennätyslukemia.

Yleisesti Suomessa on tänään Ilmatieteen laitoksen mukaan laajalti verrattain selkeää pakkassäätä, pilvisintä on idässä. Kireintä pakkanen on pohjoisessa ja lännessä, mutta tuuli lisää pakkasen purevuutta etelässä ja idässä.

Kommentoi Facebookissa