Pohjoismaiden ensimmäinen naisimaami saapuu puhumaan Suomeen – äiti suomalainen kristitty

Sherin Khankan pohtii Suomessa nykyaikaisen naisen roolia islamilaisessa uskonyhteisössä ja yhteiskunnassa.

Sherin Khankan pohtii Suomessa nykyaikaisen naisen roolia islamilaisessa uskonyhteisössä ja yhteiskunnassa. (Kuva Jonathan Nackstrand/ S&S)

Sherin Khankan on avannut Euroopan ensimmäisen vain naisille tarkoitetun moskeijan.

ISLAM Helsingin yliopiston päätös aloittaa syksyllä islamilaisen teologian opetus teologisessa tiedekunnassa herätti vilkasta keskustelua ja kritiikkiäkin. Alan koulutuksella ja tutkimuksella halutaan syventää sekä islamin että nykypäivän muslimien elämän ymmärrystä.

Teologinen tiedekunta haki ja sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoituksen islamilaisen teologian opinnoille. Ministeriön myöntämä strateginen rahoitus käytetään islamilaisen teologian tutkimusalan perustamiseen.

Tällä viikolla keskustelu jatkuu, kun Pohjoismaiden ensimmäinen naisimaami tanskalainen Sherin Khankan saapuu Helsingin yliopistolle puhumaan avoimessa luentotilaisuudessa perjantaina.

Sherin Khankanin tausta on erikoinen, hänen isänsä on syyrialainen muslimi – mutta ei kovin uskonnollinen – ja äiti puolestaan suomalainen luterilainen. Vuonna 1974 syntynyt Khankan löysi islamin 19-vuotiaana, toimittajataustaisella vasemmistopoliitikolla on neljä lasta.

Imaami on islamilainen uskonoppinut ja hengellinen johtaja. Kaksi vuotta sitten Khankan avasi Euroopan ensimmäisen vain naisille tarkoitetun Mariam-moskeijan Kööpenhaminaan. Pohjoismaiden ensimmäisenä naisimaamina Sherin Khankan haluaa haastaa vanhoillisen patriarkaalisen islamin ja edistää suvaitsevaisempaa koraanin tulkintaa.

Sherin Khankan vierailee Suomessa Schildts & Söderströms -kustantamon vieraana. Hänen teoksensa Nainen on islamin tulevaisuus julkaistaan suomeksi tällä viikolla, ja luento yliopistolla käsittelee samaa tematiikkaa. Sherin Khankanin sanotaan kutsuvan kaikkia maailman muslimeja lempeään vallankumoukseen.

BBC on valinnut Khankanin maailman sadan johtavan edelläkävijänaisen joukkoon. Suomessa Sherin Khankan vierailee sattumalta samaan aikaan kuin Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Macron kutsui maaliskuussa Khankanin keskustelemaan kanssaan islamin uudistamisesta luettuaan hänen kirjansa.

Lue myös: Isis onnistui houkuttelemaan Suomesta suuren joukon naisia taistelualueelle – mukana noin 30 lasta

Kommentoi Facebookissa