Poliisi ampui, autoja poltettiin, kauppoja ryöstettiin mellakoissa – Ruotsissako rauhallista?

Rinkebyn maahanmuuttajavaltainen lähiö on tullut jo vuosien ajan turhan tutuksi mellakoista sekä uutiskuvissa esiintyvistä poltetuista autoista.

Rinkebyn lähiö on tullut jo vuosien ajan turhan tutuksi mellakoista sekä uutiskuvissa esiintyvistä poltetuista autoista. (Kuva AOP)

Ruotsin poliisihallitus on avoimesti raportoinut lähiöissä kytevistä ongelmista.

RUOTSI Ei ehtinyt kulua kuin muutama päivä siitä, kun Ruotsin valtionjohto ehti kilvan suomalaisten kanssa vakuuttaa naapurimaassamme olevan kaikki hyvin. Kohu sai alkunsa, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui kannattajilleen Floridassa ja viittasi ”eilisiin” tapahtumiin Ruotsissa.

Epäselvää lausuntoa selvitettäessä ilmeni, että Ruotsissa ei ollut tapahtunut mitään erityistä. Trump tarkoitti edellisenä päivänä Fox News -kanavalla näkemäänsä amerikkalaisen Ami Horowitzin dokumenttia. Horowitzin mukaan Ruotsissa on esikaupunkeja, joihin poliisi ei uskalla mennä ja hallitus yrittää pimittää maahanmuuton ongelmia.

Filmillä esiintyvät poliisit kritisoivat, että heidän lausuntonsa olisi leikelty asiayhteyksistään irti. Ulkoministeri Margot Wallström sanoi Ruotsista levitettävän väärää tietoa.

– Ulkoministeriö ja suurlähetystöt työskentelevät jatkuvasti levittääkseen oikeaa ja oikeudenmukaista kuvaa Ruotsista, Wallström kommentoi.

Poliisi ampui mellakassa

Tukholman Rinkebyn lähiössä syntyi maanantai-iltana mellakoita, vahvistavat niin ruotsalainen lehdistö, SVT kuin Ruotsin poliisikin tiedotteessaan. Ongelmat maahanmuuttajavaltaisessa lähiössä alkoivat, kun poliisi oli iltakahdeksalta pidättämässä metrossa yhtä etsintäkuulutettua henkilöä liittyen huumausainerikoksiin.

Kymmenet nuoret alkoivat heitellä kivillä poliisia, joista yksi loukkaantui käsivarteen. Poliisi joutui vetäytymään alueelta mellakoitsijoiden painostamana, mutta pystyi silti viemään kiinniotetun henkilön mukanaan.

Tilanne oli kuitenkin niin vaarallinen, että poliisi joutui ampumaan varoituslaukauksia – viimeisten tietojen mukaan jopa kohti. Paria tuntia myöhemmin klo 22 jälkeen 30–50 nuoren joukko alkoi ryöstellä alueella kauppoja ja poltti 7–8 autoa. Vakavilta loukkaantumisilta säästyttiin ja tilanne rauhoittui yön kuluessa.

Ruotsin ongelmien vähättely on erikoista, sillä Ruotsin poliisijohto on avoimesti aikaisemmin raportoinut maassa olevan 53 ongelmallista aluetta, joissa rikollisuus vaikeuttaa jo tavallisten ihmisten arkea. Kyseiset alueet ovat maahanmuuttajavaltaisia ja koulutustasoltaan alhaisempia kuin muut Ruotsin lähiöt.

Jengien taistelutanner

Varsinkin Etelä-Ruotsin suurten kaupunkien lähiöt ovat rikollisjengien reviirejä, joiden hallinnasta ja huumekaupasta käydään väkivaltaista jengisotaa. Ampumistapaukset ovat jo arkipäivää, Päivän Lehti kirjoitti aiheesta viimeksi artikkelissa Ruotsissa ammutaan ihmisiä kadulle – saapuvatko jengimurhat Suomeen.

Trump erehtyy kuitenkin siinä, että ongelmat johtuisivat viime aikojen turvapaikanhakijoiden tuloaallosta. Syyt ovat syvemmällä, ne aiheutuvat jo aikaisemmin saapuneista maahanmuuttajista, joiden kotouttaminen Ruotsin kansankotiin on epäonnistunut pahoin.

Jengeissä on jäseniä erityisesti entiseltä Jugoslavian alueelta, Lähi-idästä sekä Somaliasta ja Eritreasta, mukana on jo toisen polven maahanmuuttajia.

Ruotsin rikostenehkäisyneuvosto Brå julkaisi juuri myös uuden tutkimuksen, jonka tulokset olivat hälyttävää luettavaa. Kolmannes ruotsalaisnaisista koki olonsa turvattomaksi, jos he joutuivat liikkumaan omalla asuinalueellaan myöhään illalla. Kaksitoista prosenttia naisista ei halunnut mennä illalla ulos lainkaan.

Kommentoi Facebookissa