Poliisi ei epäile rikosta luottokorttilaskuissa – piispa Teemu Laajasalon yhtiön kirjanpidosta kuitenkin rikosepäily

Helsingin piispa Teemu Laajasalolla on ollut aikaisemmin epäselvyyksiä talousasioissa.

Helsingin piispa Teemu Laajasalolla on ollut aikaisemmin epäselvyyksiä talousasioissa. (Kuva Markku Pihlaja)

Helsingin piispa Teemu Laajasalon yhtiön kirjanpidon ristiriitaisuuksista oli tehty tutkintapyyntö.

PIISPA Helsingin poliisille tehtiin tammikuussa 2018 useita tutkintapyyntöjä Helsingin seurakuntayhtymän virkamiehen luottokortin käyttöön ja matkalaskuihin liittyvistä epäselvyyksistä. Samassa yhteydessä tehtiin tutkintapyyntö henkilön omistaman yhtiön kirjanpidon ristiriitaisuuksista.

Kyseessä on Helsingin piispa Teemu Laajasalon laajasti uutisoiduista epäselvyyksistä luottokortin käytössä sekä matkalaskuista hänen toimiessaan kirkkoherrana.

Luottokortti- ja matkalaskuihin liittyvissä asioissa ei ole syytä epäillä rikosta. Asiasta ei siis ole käynnistetty esitutkintaa, eikä asia siirry poliisilta syyttäjälle.

– Poliisin tietojen mukaan henkilö ei ole kahden virkamatkansa osalta noudattanut seurakuntayhtymän matkustussääntöä, mutta poliisin tekemän kokonaisarvion perusteella asia ei täytä rikoksen tunnusmerkistöä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jenni Lehtilä Helsingin poliisilaitokselta.

Laajasalon omistaman yhtiön kirjanpitoon liittyvissä epäselvyyksissä on poliisin suorittaman esitutkinnan perusteella kuitenkin syytä epäillä rikosta.

Esitutkinnassa selvisi, että yhtiön tilinpäätökset kolmelta eri tilikaudelta on tehty aikanaan puutteellisella aineistolla: kirjanpitoon on lisätty puuttuvia tositteita loppuvuonna 2017, minkä jälkeen nämä tilinpäätökset on laadittu uudelleen.

– Poliisi ei erittele tarkemmin asian yksityiskohtia. Nämä selviävät aikanaan julkiseksi tulevista asiakirjoista. Emme myöskään ota kantaa teon tahallisuuteen tai tuottamuksellisuuteen, Lehtilä toteaa.

Asia siirtyy kirjanpitoon liittyvän rikosepäilyn osalta syyteharkintaan lokakuun aikana.

Lue myös: Kirkon selvitys valmistui – Teemu Laajasalolla kolmelta vuodelta poikkeuksellisen paljon kuitteja hukassa

Kommentoi Facebookissa