Poliisi ei ottanut koirasusien kasvatustapauksessa riskiä – yli 30 koiraeläintä lopetettiin

Koirasudet saattavat olla luonteensa puolesta haastavia eläimiä – väärissä olosuhteissa ja tottumattomissa käsissä jopa vaarallisia.

Koirasudet saattavat olla luonteensa puolesta haastavia eläimiä – väärissä olosuhteissa ja tottumattomissa käsissä jopa vaarallisia. (Kuvituskuva Fotolia)

Tutkinnassa on selvinnyt, että koirasusikasvattajan tilalla on elänyt myös pääepäillyn kolmevuotias lapsi.

KOIRASUDET Helsingin poliisin eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä on tutkinut vuoden alusta saakka törkeää eläinsuojelurikosta, josta epäillään Kanta-Hämeessä asuvaa koirasusien kasvattajaa. Kokonaisuuden pääepäilty on edelleen tutkintavankeudessa. Esitutkinta on edennyt, mutta selvitettäviä asioita on vielä paljon. Tutkinnassa on selvinnyt, että epäilty on kasvattanut tilallaan koiria ja pitänyt koirahoitolatoimintaa.

Poliisi teki 9.1.2019 kotietsinnän rikoksesta epäillyn omistamalle tilalle, ja tuolloin siellä oli 64 koiraeläintä ja lisäksi paljon muita eläimiä. Eläinten olosuhteet ja hoito eivät täyttäneet eläinsuojelulain ja -asetuksen mukaisia vaatimuksia.

Poliisi on käynyt tapauksen syyttäjän Heidi Nummelan kanssa keskustelua esitutkinnassa selvinneistä asioista. Syyttäjä tulee vaatimaan asiassa rikoslain 17 luvun pykälän 23 mukaista eläintenpitokieltoa, mikä tarkoittaa epäillyn omistamien ja pitämien eläinten tuomitsemista valtiolle menetetyksi.

– Läänineläinlääkäri kävi tilalla viime perjantaina ja totesi, että kohteessa oli jäljellä 36 koiraeläintä. Siten noin 30 eläintä on siirtynyt uusiin koteihin. Tilalla hoidossa olleet eläimet on saatujen ja käytössä olleiden tietojen perusteella palautettu omistajilleen, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi takavarikoi 25.1.2019 tilalla jäljellä olleet eläimet menettämisseuraamuksen turvaamiseksi. Eläinsuojelulain pykälän 47 mukaan takavarikoitu eläin voidaan heti lopettaa, myydä tai muutoin luovuttaa, jos sen arvo on vähäinen tai jos sen hoidon järjestäminen ei ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista.

Poliisi on arvioinut, että eläimet, joiden taustasta, luonteesta ja terveydentilasta ei ole varmuutta, eivät ole sellaisia, joita viranomainen voisi luovuttaa eteenpäin. Koirasudet saattavat olla luonteensa puolesta haastavia eläimiä – väärissä olosuhteissa ja tottumattomissa käsissä jopa vaarallisia.

– Poliisi ei voi ottaa sitä riskiä, että jäljellä olevat eläimet sijoitettaisiin nopeasti uusiin koteihin, joissa ne mahdollisesti tulisivat aiheuttamaan vaaratilanteita.

Helsingin poliisilaitoksen apulaispäällikkö Heikki Kopperoisen määräyksellä maanantaina 28.1.2019 tilalta lopetettiin yli 30 koiraeläintä.

– Mitään muuta vaihtoehtoa ei ollut. Tämä on kaiken kaikkiaan erittäin surullinen tapaus. Poliisin tehtävä on kuitenkin poliisilain mukaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen, Kopperoinen toteaa.

Läänineläinlääkärin toimesta pyritään löytämään uudet kodit tilalla vielä olleille kaneille sekä kahdelle koiralle. Tutkinnassa on selvinnyt, että koirasusikasvattajan tilalla on elänyt myös pääepäillyn kolmevuotias lapsi. Helsingin poliisilaitoksen Rikostutkintayksikön päällikkö, rikosylitarkastaja Jonna Turunen kertoo, että tutkinnassa tullaan selvittämään myös lapsen olosuhteita.

Lue myös: Nainen piti kasvattamiaan susia jopa ulkosaunassa – kolme piilotettua eläintä jouduttiin välittömästi lopettamaan

Kommentoi Facebookissa