Poliisi kertoo koulupojan kaappauksen yksityiskohdista – mies uhkasi poikaa aseella ja pakotti autoon

Poliisi ei ota tarkemmin kantaa siihen, miten epäilty valitsi sieppauksen kohteen. (Kuvituskuva Poliisi)

Epäilty pysähtyi myöhemmin sitomaan pojan nippusiteillä kiinni auton jalkatilaan.

PANTTIVANKI Helsingin poliisin esitutkinta epäillystä panttivangin ottamisesta on edennyt. Poliisi on pystynyt muodostamaan suhteellisen selkeän kuvan siitä, mitä tapahtui tekopäivänä 22. huhtikuuta.

Asianomistaja on kertonut poliisille, miten epäilty kaappaus alkoi ja eteni. Tuolloin 54-vuotias epäilty uhkasi poikaa aseella ja pakotti autoon Kulosaaressa. Ajoneuvo odotti kadun varressa. Huoltajat saivat kiristysviestin pojan puhelimesta pian sieppaamisen jälkeen.

Sieppauksen jälkeen epäilty lähti ajamaan pois Kulosaaresta. Hän pysähtyi myöhemmin sitomaan pojan nippusiteillä kiinni auton jalkatilaan. Samalla hän peitti asianomistajan kasvot kankaalla ja teipillä.

Poliisi pyytää havaintoja harmaasta farmarimallisesta Mercedes Benzistä, jonka kyydissä on ollut aikuinen mies ja poika. (Kuva Poliisi)

Poliisin selvityksen mukaan epäilty ajoi autolla Sipooseen, jossa hän jätti pojan metsään. Hän sitoi asianomistajan kiinni puuhun nippusiteillä. Lisäksi pojan jalat olivat kiinni nippusiteillä ja kasvot edelleen peitettynä.

Epäilty poistui paikalta, ja pian tämän jälkeen asianomistaja sai itsensä irrotettua nippusiteistä. Hän käveli läheiselle tielle, josta sivullinen henkilö löysi hänet. Poliisi kiittää kyseistä henkilöä.

– Poika itse toimi tilanteessa poikkeuksellisen rohkeasti. Hän on myös kertonut tapahtumista poliisille erittäin selkeästi ja johdonmukaisesti varsinkin, kun otetaan huomioon hänen ikänsä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss.

Poliisi epäilee, että 54-vuotias mies suunnitteli teon ennakkoon. Tässä vaiheessa poliisi ei ota tarkemmin kantaa teon suunnitelmallisuuteen tai siihen, miten epäilty valitsi sieppauksen kohteen.

– Epäilemme, että teon motiivi oli taloudellisen hyödyn tavoittelu. Pojasta ei kuitenkaan maksettu lunnaita, kertoo tutkinnanjohtaja Forss.

Epäilty ei ole halunnut avata tapahtumien kulkua poliisille, ja hän kiistää teon. Poliisi ei tällä hetkellä epäile muita henkilöitä rikoksesta.

Lisäksi poliisi pyytää vihjeitä pojalta anastetusta tummansinisestä repusta. (Kuva Poliisi)

Poliisi pyysi aiemmin havaintoja Mercedes Benz -merkkisestä autosta. Yleisöltä saatiin muutamia kiinnostavia vihjeitä, joista poliisi kiittää. Poliisi kaipaa edelleen silminnäkijähavaintoja kyseisestä autosta, mutta ainoastaan Itä-Helsingin ja Sipoon alueelta 22.4. noin kello 9–15 välillä.

Poliisin tietojen mukaan epäillyllä oli päällä keltainen ”työmiehen takki”, jonka hän todennäköisesti vaihtoi jossakin vaiheessa toiseen takkiin. Myös havainnot tästä kiinnostavat poliisia. Lisäksi poliisi pyytää vihjeitä pojalta anastetusta tummansinisestä repusta. Vastaavasta repusta on kuva ohessa.

Kaikki vihjeet voi ilmoittaa vakivaltavihjeet.helsinki@poliisi.fi tai 046 922 4651. Numeroon pystyy lähettämään myös WhatsApp-viestejä.

Lue myös: Mies otti koulupojan panttivangiksi – vanhemmat saivat kiristysviestin

Kommentoi Facebookissa