Poliisi keskeytti Elokapinan mielenosoituksen Mannerheimintiellä – kiinniotetuista 17 oli alaikäisiä

Poliisi otti kiinni 65 henkilöä, jotka eivät noudattaneet poistumiskäskyä. (Kuva Elokapina)

Elokapina on pettynyt poliisin toimintaan ja siihen, ettei mielenilmauksen annettu jatkua.

MIELENOSOITUS Helsingin poliisi keskeytti Elokapinan mielenosoituksen Mannerheimintiellä 6.5. Poliisi otti kiinni 65 henkilöä. Mielenosoitus alkoi kello 16 Lasipalatsin ja Sokoksen välisellä tiealueella. Mielenosoitus keskeytti auto- ja raitiovaunuliikenteen.

− Poliisi keskusteli jo ennen mielenosoituksen alkamista järjestäjän kanssa siitä, että Mannerheimintie ei ole poliisin näkökulmasta sopiva paikka järjestää mielenosoitusta. Ympäristölle ja kaupunkilaisille aiheutuvan häiriön näkökulmasta Narinkkatori olisi parempi sijainti, taustoittaa ylikomisario Jarmo Heinonen.

Poliisi yritti neuvotella järjestäjien kanssa mielenosoituksen siirtämisestä Narinkkatorille ja sen saattamisesta lailliseksi. Järjestäjä ei suostunut siirtoon, minkä jälkeen poliisi määräsi kokoontumisen päättymään lainvastaisena ja määräsi väkijoukon hajaantumaan.

− Poliisi otti kiinni 65 henkilöä, jotka eivät noudattaneet poistumiskäskyä. Heitä epäillään niskoittelusta poliisia vastaan, Heinonen kertoo.

Kyseessä oli Elokapina-liikkeen organisoima Ylikulutuskapina. Protesti Mannerheimintiellä aloitti kampanjan, joka Elokapinan mukaan kestää kaksi viikkoa. Ylikulutuskapinan aikana liike toteuttaa useita protesteja ympäri Suomen.

– Käytän laillista mielenosoitusoikeuttani protestoidakseni tuhoon johtavaa elämäntapaamme vastaan. Suomi on hyötynyt ylikulutuksesta pitkään, mutta on viimeisinä siitä kärsijöiden joukossa, koska ilmastokriisin vaikutukset osuvat tuhoisammin ja aiemmin globaalin etelän maihin. Yli kolmen miljardin ihmisen elinolosuhteet ovat vaarassa ilmaston kuumentamisen vuoksi, Ylikulutuskapinaan osallistunut Iiris Laisi kommentoi.

Elokapina on pettynyt poliisin toimintaan ja siihen, ettei mielenilmauksen annettu jatkua Mannerheimintiellä. Mielenilmaus siirtyi Kolmen sepän patsaalle, kun poliisi aloitti mielenosoittajien kiinniottamiset.

Kiinniotetuista 17 oli alaikäisiä, ja poliisi kertoi päästävänsä heidät vapaaksi kuulusteltujen jälkeen. Poliisi antoi luvan Mannerheimintien liikenteen avaamiselle etelän suuntaan hieman ennen puolta kahdeksaa illalla. Samalla avautui myös raitiovaunuliikenne. Mannerheimintien pohjoisen suuntaiset autokaistat avattiin noin kello 21.00.

Poliisin arvion mukaan mielenosoitukseen osallistui yhteensä noin 200 henkilöä, Elokapinan mukaan yli 450 mielenilmaisijaa.

Lue myös: Suomalaiset varautuvat häiriöihin – lähes miljoona on täydentänyt kotivaraansa tänä keväänä

Kommentoi Facebookissa