POLIISI Helsingin poliisi raportoi viime viikonloppuna sosiaalisessa mediassa aktiivisesti alkoholiin liittyvistä poliisitehtävistä. Tipattoman tammikuun ensimmäiseen viikonloppuun ajoitetulla seurannalla kannustettiin ihmisiä pohtimaan omaa alkoholinkäyttöään. Helsingin poliisi twiittasi #alkoholikeikka-aihetunnisteella viikonlopun aikana reilut 30 kertaa.
– Alkoholi, huumeet ja niiden sekakäyttö liittyvät tavalla tai toisella valtaosaan poliisitehtävistä. Tipaton tammikuu vaikutti selkeästi poliisitehtävien määrään, ja viikonloppu oli Helsingissä poliisin näkökulmasta rauhallinen, sanoo komisario Johanna Sinivuori Helsingin poliisilaitokselta.
Keikkoja oli noin 200–300 yötä kohden, joka on suhteellisen normaali määrä tammikuulle. Keskimäärin poliisilla on Helsingissä viikonloppuisin 300–400 keikkaa vuorokaudessa.
– Myös Kisahallin putkassa oli molempina viikonloppuöinä tavallista hiljaisempaa, komisario Johanna Sinivuori jatkaa.
Sosiaalisessa mediassa julkaistiin myös kuvia kaupungilta, esimerkiksi Helsingin päärautatieasemalta, jonne poliisi jalkautuu joka viikonloppu.
– Poliisi valvoo järjestystä niin joukkoliikenneasemilla kuin kauppakeskuksissakin. Olemme tehneet positiivisen huomion, että nuoret juovat vähemmän alkoholia kuin ennen. Lauantainakin partio raportoi, että rautatieasemalla tavatut nuoret olivat kaikki selvin päin, Sinivuori toteaa.

Poliisi joutuu kuitenkin raportoimaan myös ikävämmästä ilmiöstä. Kaksi viisitoistavuotiasta poikaa asioi lauantaina 6.1.2018 Kampin ostoskeskuksessa sijaitsevassa kaupassa. Kaupan ulkopuolella oli kolme hieman vanhempaa poikaa, jotka lähtivät seuraamaan kaupasta poistuvia poikia.
Narinkkatorilla yksi heistä pysäytti toisen kaupassa asioineista pojista ottamalla häntä takaapäin takinkauluksesta kiinni. Hän myös uhkasi väkivallalla, ellei poika antaisi rahaa. Kun poika kertoi, ettei hänellä ole rahaa, väkivallalla uhannut vaati omaisuutta toiselta viisitoistavuotiaista pojista. Tämä antoi uhkaajalle vähäisen summan rahaa saadakseen itsensä ja kaverinsa pois tilanteesta.
Poliisi tutkii tapahtunutta ryöstönä, koska omaisuuden anastamiseen käytettiin väkivallan uhkaa. Poliisi on saanut tilanteesta valvontakameratallenteen, jonka perusteella tapahtumaan liittyvät henkilöt ovat tunnistettavissa. Poliisi pyrkii ensin selvittämään omin keinoin tekijän ja muiden nuorten henkilöllisyydet.
– Jos tämä ei tuota tulosta, julkaisemme valvontakameratallenteen ja pyydämme yleisöltä apua henkilöiden tunnistamiseksi. Rikoslaissa rangaistavaksi säädetyn ryöstön minimirangaistus on neljä kuukautta vankeutta. Kyse on siis erittäin vakavan rikoksen selvittämisestä, sanoo rikoskomisario Mikko Halme Helsingin poliisilaitokselta.
Vakavan rikoksen selvittäminen mahdollistaa rikoksesta epäillyn henkilön kuvan julkaisemisen hänen henkilöllisyytensä selvittämiseksi.
– Nuoret eivät aina ymmärrä, kuinka vakavasta rikoksesta on kysymys, jos omaisuuden anastamisen yhteydessä käytetään väkivaltaa tai edes uhataan käyttää väkivaltaa. Nuoret eivät myöskään ymmärrä sitä, että rikostapauksen yhteydessä poliisin julkisuuteen antama tunnistuskuva saattaa tulla internetissä vastaan vuosia myöhemmin ja haitata esimerkiksi työuraa, Halme jatkaa.
Kommentoi Facebookissa