Poliisi kirjoitti itselleen aselupia ja otti omistukseensa kuolinpesien aseita – ”Teot eivät olleet vähäisiä”

Ylikonstaapeli kuoli ennen kuin asiaa ehdittiin käsitellä oikeudessa. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisimies käsitteli omaa asiaansa, mutta syytettä ei koskaan nosteta.

VIRKAVELVOLLISUUS Syyttäjän mukaan poliisimies kirjoitti itselleen aselupia ja otti omistukseensa kuolinpesien aseita. Syytettä hänelle ei koskaan lueta. Ylikonstaapeli kuoli ennen kuin asiaa ehdittiin käsitellä oikeudessa. Muille jutun osallisille on syyte luettu.

Länsi-Suomen syyttäjäalueen syyttäjä ehti jo kirjoittaa haastehakemuksen, jossa poliisimiehelle esitettiin syytettä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan teot eivät olleet vähäisiä. Ne heikensivät luottamusta viranhoidon asianmukaisuuteen ja puolueettomuuteen, syyttäjä totesi.

Syytekirjelmän mukaan ylikonstaapeli oli ottanut vastaan kuolinpesien aseita, merkitsi aseet luovutetuksi ja esitti aseiden omistusoikeuden itselleen. Poliisimies oli vastaanottanut ja kirjannut omat aselupahakemuksensa. Syyttäjän mukaan poliisimies oli esteellisenä käsitellyt asioita, joissa oli itse osapuolena.

Poliisimies oli muun muassa hakenut seitsemää asetta koskevat luvat ja kirjannut ne itse. Esimiesasemassa ollut komisario myönsi luvat. Komisariolle luettiin syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjä vaatii komisariolle 20 päiväsakon rangaistusta.

Nyt jo edesmennyt ylikonstaapeli oli luovuttanut kuolinpesän aseita myös eräälle toiselle henkilölle ja myöntänyt aseita koskevat luvat. Aseiden luovutukselle ei ollut kuolinpesän suostumusta. Teko ei ole vähäinen, toteaa syyttäjä.

Syyttäjän mukaan noin 800 euron arvoiset kiväärin ja pienoiskiväärin haltuunsa saanut mies oli anastanut aseet kuolinpesästä. Miehelle luettiin syyte kavalluksesta. Syyttäjä vaatii hänelle sakkorangaistusta. Syyttäjän mukaan miehen epäiltiin anastaneen kuolinpesästä muutakin omaisuutta, mutta näyttö ei riittänyt syytteen nostamiseen.

Lue myös: Poliisi jatkaa 16-vuotiaan Rasmuksen etsintöjä – käsikähmässä osallisena vapaalla ollut poliisi

Kommentoi Facebookissa