Poliisi lopetti ihmistä pelkäämättömän suden – lähimmillään vain muutaman metrin päässä

Sudet ovat liikkuneet aika ajoin pelottomasti ihmisten pihamailla.

Sudet ovat liikkuneet aika ajoin pelottomasti jopa ihmisten pihamailla. (Kuva Fotolia)

Poliisin tavoitteena oli yrittää ensisijaisesti karkottaa susi, jos siihen olisi ollut mahdollisuus.

SUSI Poliisi lopetti vajaan vuorokauden Kuopion kaupungissa liikkuneen suden 7.5.2019 klo 22.24. Kyseisestä sudesta tuli useita ilmoituksia hätäkeskukseen ja siitä oli tehty poliisissa karkotuspäätös sekä päätös lopettamisesta, mikäli karkotus ei onnistuisi.

Poliisille tulleiden ilmoitusten mukaan eläin käyttäytyi ihmistä kohtaan pelottomasti. Vajaan vuorokauden aikana eläin kohtasi ihmisiä useita kertoja ja se laski ihmisen lähimmillään vain muutaman metrin päähän.

Jos suden havaitaan liikkuvan rakennetussa ympäristössä tai ihmisten asuinalueilla satunnaista havaintoa ja välitöntä paikalta poistumista pidempään, poliisi pitää eläintä vaaraa aiheuttava eläimenä. Tällainen eläin saattaa aiheuttaa ihmisen hengelle ja terveydelle merkittäviä riskejä, jotka edellyttävät poliisilta nopeita toimenpiteitä. Tämän vuoksi poliisi käytti tehtävässä suurriistavirka-apua.

Poliisin toiminta suurpetojen karkottamisessa ja lopettamisessa perustuu Poliisilakiin. Poliisin tehtäviin viime kädessä kuuluu lopettaa eläin, joka aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle ja terveydelle. Poliisin tavoitteena eilen oli yrittää ensisijaisesti karkottaa susi, jos siihen olisi ollut mahdollisuus.

Poliisin saamien tietojen ja poliisin omien näköhavaintojen mukaan eläin käyttäytyi tavalla, joka ei ole suurpedolle ominaista – eläin ei välittänyt ihmisen läsnäolosta vaan jäi tiiviisti rakennetulle alueelle. Kaupunkialue eikä sen välitön läheisyys kuulu susien elinalueisiin tai vaellusreitteihin. Eläin ajautui alueelle, josta se syystä tai toisesta ei omaehtoisesti poistunut. Aikaa ja mahdollisuus sillä siihen olisi ollut.

Kyseessä oli nuori urossusi, joka vaikutti olevan normaalissa ravitsemustilassa. Poliisi toimittaa eläimen tutkittavaksi Ruokavirastoon Ouluun.

Lue myös: Susilauma seurasi peuran jälkiä asutusten lähelle – karkotuksen aikana useita uusia havaintoja

Kommentoi Facebookissa