Poliisi muistuttaa – huoltajien kannattaa kävellä koulutie läpi yhdessä lasten kanssa

Poliisi muistuttaa, että autoilijoiden kannattaa ajaa koulujen lähistöillä tavanomaista tarkkaavaisemmin.

Poliisi muistuttaa, että autoilijoiden kannattaa ajaa koulujen lähistöillä tavanomaista tarkkaavaisemmin. (Kuva Poliisi)

Monella paikkakunnalla koulut alkavat ja ekaluokkalaiset ovat liikenteessä.

TURVALLISUUS Koulut alkavat monella paikkakunnalla näinä päivinä. Poliisi muistuttaa, että huoltajien kannattaa kävellä ja käydä koulutie läpi yhdessä lastensa kanssa ennen koulujen alkua.

Lapselle hahmottuu parempi kuva koulutiestä ja sen mahdollisista vaaroista, kun lapset yhdessä huoltajiensa kanssa keskustelevat mahdollisista vaarallisista paikoista.

– Vaikka useimmiten vanhemmat ovatkin käyneet jo perusasiat läpi, kannattaa ne vielä kerrata – lähtien siis siitä, että risteyksessä tulee katsoa vasemmalle ja oikealle ja risteys tulee ylittää suojatien kohdalta vihreän liikennevalon palaessa, muistuttaa komisario Heikki Kallio Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi valvoo Helsingissä tehostetusti liikennettä koulujen lähettyvillä ja turvaa lasten koulutien eri puolilla kaupunkia.

– Valvonnan lisäksi poliisin tehtävä on erityisesti nyt koulujen alkaessa näkyä kaupungilla, sillä näkyvällä poliisitoiminnalla vaikutetaan ihmisten liikennekäyttäytymiseen. Valvomme koulujen lähettyvillä nopeuksia, kännykän käyttöä, suojatiekäyttäytymistä ja liikennekäyttäytymistä yleensä, Kallio sanoo.

Poliisi muistuttaa, että autoilijoiden kannattaa ajaa koulujen lähistöillä tavanomaista tarkkaavaisemmin.

– Vaikka lapset liikkuvat yleisesti ottaen hyvin kotikaupungissaan, he eivät välttämättä tunne täysin vielä liikennesääntöjä, Kallio jatkaa.

Poliisi valvoo koulujen alkaessa tehostetusti myös jalkakäytävällä ajavia polkupyöräilijöitä. Vain alle 12-vuotiaat saavat ajaa lain mukaan polkupyörällä jalkakäytävällä. Pyöräilijöiden kannattaa myös oman turvallisuutensa vuoksi aina pyöräillessään käyttää pyöräilykypärää.

– Esimerkin voima on valtava. Paljon näkee liikkeellä lapsiperheitä, joiden lapsilla on kypärät, mutta vanhemmilla ei. Monet vanhemmat myös puhuvat kännykkään autolla tai pyörällä ajaessaan. Lapsille kannattaa näyttää hyvää ja turvallista esimerkkiä jo pienestä pitäen, Kallio muistuttaa.

Koulujen lähettyvillä liikennettä valvovilla poliiseilla on mukanaan heijastimia. Mikäli heijastimelle on tarvetta, kannattaa poliisia vetäistä hihasta ja kysyä, olisiko heillä niitä vielä varastossa.

Kommentoi Facebookissa