Poliisi puuttui voimakkaasti Turun katujengeihin – ”Tilanne on tullut monille perheille yllätyksenä”

Ensimmäiset tuomiot rikoksista annettiin marraskuun lopussa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. (Kuvituskuva Fotolia)

Jengitoimintaan liittyvät nuoret ovat enimmäkseen toisen polven maahanmuuttajia.

KATUJENGIT Lounais-Suomen poliisi on tunnistanut katujengi-ilmiöön liittyvää toimintaa Turun seudulla ja puuttunut siihen suunnitelmallisesti ja voimakkaasti. Poliisi kertoo, että tiivis työ ilmiön jarruttamiseksi jatkuu.

Poliisi on käyttänyt muun muassa vapauteen kohdistuvia pakkokeinoja, joiden avulla se on syksyn aikana selvittänyt muun muassa useita ryöstö-, kiristys- ja lahjusrikoksia. Epäillyt ovat toteuttaneet esitutkinnan kohteena olleita tekoja joko yksin tai ryhmässä. Kyse ei ole tiukasti järjestäytyneestä ryhmästä, mutta sillä on nimi ja tunnus sekä selvä ryhmäidentiteetti ja se leimautuu tiettyyn alueeseen.

– Muun muassa näiden tunnusomaisten seikkojen perusteella ryhmän voidaan katsoa täyttävän poliisin määrittelemän katujengimääritelmän, kertoo rikosylikomisario Juha Kainonen Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Ensimmäiset tuomiot rikoksista annettiin marraskuun lopussa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, ja uusia syytteitä on käsitelty joulukuun alkupuolella. Tutkintaan ja katujengi-ilmiön torjuntatyöhön on osallistunut henkilöstöä laajasti Lounais-Suomen poliisin eri yksiköistä. Rikostutkinnan lisäksi erityisesti poliisin ennalta estävän toiminnon yksikkö on ollut suuressa roolissa.

Kyseisessä kokonaisuudessa jengitoimintaan liittyvät nuoret ovat enimmäkseen toisen polven maahanmuuttajia. Poliisi on muun muassa ollut yhteydessä jengin piiriin lukeutuvien nuorten perheisiin ja muihin taustayhteisöihin. Tilanne on tullut monille perheille yllätyksenä, eikä toimintaa pidetä hyväksyttävänä.

– Tietojemme mukaan poliisin toimet ovat rauhoittaneet tilannetta, eikä nyt selvitettyjen rikosten lisäksi poliisin tietoon ole tullut uusia rikoksia, jotka liittyisivät katujengi-ilmiöön, Kainonen sanoo.

Poliisi seuraa tilannetta ajantasaisesti ja työskentelee ennalta estävän toiminnan keinoin, laajassa sidosryhmäyhteistyössä ehkäistäkseen tutkittavana olevan kaltaisten kokonaisuuksien syntymistä.

Lue myös: Alaikäiset puukottivat ja potkivat toisia nuoria – ”Aiheutettu hengenvaaralliset vammat”

Kommentoi Facebookissa