Poliisi selvitti poikkeuksellisen asuntomurtosarjan – omakotitaloihin päästiin kattorakenteita rikkomalla

Miehet ovat olleet pidätettyinä ja tutkintavankeudessa kiinniotosta lukien. (Kuvituskuva Dreamstime)

Rikoksesta epäiltyjen haltuun päätyi noin 50 000 euron arvosta omaisuutta.

ASUNTOMURROT Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen järjestäytynyttä omaisuusrikollisuutta tutkiva tutkintaryhmä on selvittänyt Espoon ja Kirkkonummen alueella tapahtuneen neljän asuntomurron rikossarjan.

Asuntomurrot kohdistuivat hieman syrjemmällä sijaitseviin omakotitaloihin. Teoista kolme tapahtui Pohjois-Espoossa ja yksi Kirkkonummella. Rikoksesta epäiltyjen haltuun päätyi noin 50 000 euron arvosta omaisuutta, kuten koruja ja elektroniikkaa. Teot tapahtuivat 30.10.−4.11.2021 välisenä aikana.

Poliisi sai pian tekojen tapahduttua tunnistettua rikoksista epäillyiksi kaksi albanialaista keski-ikäistä miestä, jotka olivat saapuneet Suomeen lokakuussa 2021. Miehet olivat majoittuneet Helsingissä sijaitsevaan vuokra-asuntoon, minkä lähistöltä heidät otettiin kiinni 6.11. Miehet ovat olleet pidätettyinä ja tutkintavankeudessa kiinniotosta lukien.

Miehet ovat kuulusteluissa myöntäneet syyllistyneensä asuntomurtoihin. Toinen heistä on kertonut teon motiivina olleen kotimaassa koettu Covid-19-pandemian aiheuttama työttömyys ja taloudellinen ahdinko. Osa teoilla anastetusta omaisuudesta saatiin takavarikoitua miesten käyttämästä majoitustilasta, minne se oli kätketty.

Rikosten tekotapa oli kahden teon osalta poikkeuksellinen.

− Näissä rikoksissa taloon päästiin kattorakenteita rikkomalla ja talon katon ryömintätilan kautta yläkerroksien asuintiloihin tunkeutumalla. Anastettu omaisuus oli pakattu asunnoista löydettyihin laukkuihin ja reppuihin, missä omaisuus kuljetettiin pois rikospaikoilta. Epäillyt käyttivät Suomesta vuokrattua vuokra-autoa rikospaikoille siirtymiseen, kertoo rikoskomisario Ilmari Hallamaa.

Epäillyt toteuttivat murtoja poikkeuksellisella tavalla. (Kuva Poliisi)

Tekoja on tutkittu rikosnimikkeellä törkeä varkaus. Varkausrikos on törkeä, jos rikoksentekijä murtautuu asuttuun asuntoon ja teko on myös kokonaisuutena arvioiden törkeä. Törkeästä varkaudesta on tuomittava seuraamuksena vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta.

Esitutkinnan päättymisen jälkeen rikoskokonaisuus siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan. Syytteen nostamisen määräaika asiassa on 11.1.2021, ja rikosasia käsitellään aikanaan Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Vuosina 2020 ja 2021 poliisille on ilmoitettu tavanomaista vähemmän asuttuihin asuntoihin kohdistuneita varkausrikoksia eli asuntomurtoja. Näissä rikoksissa rikoksentekijät ovat olleet varsin usein ulkomaalaisia.

− Monien osalta voidaan puhua ammattimaisista rikollisista, joiden maahantulon tarkoitus on omaisuusrikosten tekeminen. Koronapandemian johdosta määrättyjen matkustamisrajoitusten ja EU:n alueen valtioiden sisärajoilla tehtyjen tarkastusten aikana asuntomurtoja on tapahtunut tavanomaista vähemmän. Matkustamisen vapautumisen myötä on oletettavissa, että tämänkaltainen rikollisuus tulee taas yleisemmäksi, Hallamaa sanoo.

Esimerkiksi joulun aikaan lomamatkojen ajaksi on hyvä varmistua kodin lukituksista, ja ylipäätään huomattavan arvokasta omaisuutta ei kannata säilyttää kotona. Rikosten ennaltaehkäisemiseksi ja tapahtuneiden rikosten mahdollisimman nopean ilmi tulemisen vuoksi on hyvä, että joku läheinen kävisi ajoittain tarkastamassa tyhjänä olevassa talossa, onko siellä kaikki kunnossa.

− Yleisesti ottaen asuntomurtoja tapahtuu onneksi harvoin, ja riski tämänkaltaisen rikoksen uhriksi joutumiselle on pieni, Hallamaa muistuttaa.

Lue myös: Asuntomurtoja on tehty kuluvana vuonna vähiten vuosikymmeneen – ”Ihmiset ovat pysyneet kotona”

Kommentoi Facebookissa