Poliisi tarkasti ulkomaalaisvalvonnassa marjatiloja – lähes kaikilla luvat ja työolot kunnossa

Valvontatoimenpiteiden lisäksi kohteissa viranomaiset haastattelivat useita kymmeniä työntekijöitä työperäisen hyväksikäytön tunnistamiseksi. (Kuvituskuva Fotolia)

Suurin osa valvotuista henkilöistä oli tilapäistä suojelua hakeneita Ukrainan kansalaisia.

ULKOMAALAISVALVONTA Poliisi valvoi elokuun alkuviikkoina ulkomaalaislain ja sen säädösten noudattamista Itä-Suomessa yhteistyössä Rajavartiolaitoksen ja Aluehallintoviraston kanssa. Valvonnan tarkoituksena oli torjua myös laitonta maassa oleskelua, työperäistä hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa. Valvonta painottui viranomaisten ennalta valitsemiin kohteisiin.

Kahden viikon aikana tarkastettiin 32 marjatilaa. Kohteissa poliisi ja Rajavartiolaitos tarkastivat 502 henkilön maassa oleskelun edellytykset sekä työnteko-oikeuden. Suurin osa valvotuista henkilöistä oli tilapäistä suojelua hakeneita Ukrainan kansalaisia. Aluehallintovirasto valvoi työsuojelutarkastuksissaan työlainsäädäntöön liittyviä velvoitteita.

Näiden tavanomaisten valvontatoimenpiteiden lisäksi kohteissa viranomaiset haastattelivat useita kymmeniä työntekijöitä työperäisen hyväksikäytön tunnistamiseksi ja ohjeistivat heitä työntekoon liittyvistä oikeuksistaan.

Valvonta osoitti, että valtaosassa kohteita maassa oleskeluun ja ulkomaiseen työntekoon liittyvät luvat ja olosuhteet olivat kunnossa. Valvonnassa ei ilmennyt merkittäviä havaintoja työperäisestä hyväksikäytöstä ja ihmiskaupasta.

‒ Viranomaisyhteistyö osoitti jälleen etunsa. Eri asiantuntijoiden osaamisen myötä epäkohtien tunnistaminen ja henkilöiden ohjeistaminen toteutuu yhdessä paremmin. Aluehallintoviraston työsuojelutarkastuksista rajattiin pois työsuhteen ehtojen valvonta, mikä osaltaan saattoi vaikuttaa epäkohtien ilmenemiseen. Joka tapauksessa oli hienoa huomata, miten kausityötä työllistävät työnantajat olivat pääsääntöisesti huolehtineet valvotuista velvoitteistaan, kertoo rikoskomisario Matti Pitkänen Itä-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaistutkinnasta.

Valvonnassa ilmeni kymmenen tapausta puutteelliseen työnteko-oikeuteen liittyen. Tapaukset käsiteltiin sakko- tai huomautusmenettelyssä. Lisäksi valvonnan myötä kirjattiin neljä rikosilmoitusta työnvälityksen maksukiellon rikkomisesta.

‒ Uutena tunnistettuna ilmiönä olivat epäillyt tapaukset, joissa työn välityksestä ja siihen liittyvistä palveluista on peritty maksua yksityishenkilöltä. Näiden epäiltyjen rikosten tutkinta jatkuu poliisissa, rikoskomisario Pitkänen kertoo.

Lue myös: Sota näkyy marjatiloilla – kausityöntekijät jättäneet poikkeuksellisen vähän hakemuksia

Kommentoi Facebookissa