Poliisi tutkii demaripomon toimien laillisuutta – Tampereella junaillaan erikoisia tonttikauppoja

Poliisi tutkii Tampereen johtaviin demaripoliitikkoihin kuuluvan Atanas Aleksovskin toimia.

Poliisi tutkii Tampereen johtaviin demaripoliitikkoihin kuuluvan Atanas Aleksovskin toimia. (Kuva Fotolia ja SDP)

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Atanas Aleksovski myöntää käyneensä poliisin puheilla.

TONTTIKAUPAT Poliisi tutkii Tampereen johtavan demaripoliitikon Atanas Aleksovskin toimia. Tampereella suurta kohua on herättänyt esimerkiksi miljoonaluokan tonttikauppa, joka ei Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan mennyt säätiölain mukaisesti.

Atanas Aleksovski on vanhuksille asuntoja vuokraavan Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja, kaupunginvaltuuston demariryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja. Lisäksi hänellä on paikkoja useiden yritysten ja yhteisöjen hallintoelimissä. Aleksovskin kohdalla onkin herännyt erilaisia jääviysepäilyjä.

Vajaa vuosi sitten Atanas Aleksovskin johtama Kotilinnasäätiö vuokrasi kaupungilta tontin 60 vuodeksi. Vuokrahinnaksi sovittiin 72 000 euroa vuodessa. Seuraavana päivänä Kotilinnasäätiö myi – vanhuksille kohtuuhintaisten asuntojen rakentamisen sijaan – tontin vuokraoikeuden rakennusyhtiölle 1 150 000 euron hinnalla.

Tonttikauppa tapahtui siten, että säätiö perusti osakeyhtiön, jolle se luovutti tontin vuokraoikeuden ilman kaupungin toimivaltaisen viranomaisen antamaa kirjallista suostumusta. Aamulehden selvityksen mukaan säätiö myi kyseisen yhtiön osakekannan pörssiyhtiö Lehto Groupiin kuuluvalle Rakennuskartiolle.

Vuokraehtojen mukaan Kotilinnasäätiön olisi pitänyt maksaa sopimussakkoa 1,8 miljoonaa euroa, jos tontti luovutetaan rakentamattomana eteenpäin. Viime elokuussa Tampereen kaupunki päätti jättää sakon perimättä. Asiasta nousi kuitenkin sen verran kova kohu, että kaupunki on nyt päättänyt ryhtyä toimiin sakon perimiseksi.

Vastaavanlaisia tonttikeinotteluja on paljastunut Tampereella muitakin. Eräs sijoittajakolmikko perusti 2 500 euron osakepääomalla yhtiön ja vuokrasi kaupungilta arvokkaan tontin Kalevasta. Vuokrahinnaksi sovittiin 98 861 euroa vuodessa.

Sen jälkeen yhtiön osakekanta myytiin aikaisemmin mainitulle rakennuskonsernille, Lehto Groupiin kuuluvalle Rakennuskartiolle. Rakennusoikeuden perusteella tontin vuokraoikeuden myyntihinta on ollut 2,1–2,6 miljoonaa euroa. Päivän Lehti kirjoitti asiasta tässä.

Aamulehti on myös kertonut, että erään rakennusfirman johtomies suunnitteli Aleksovskin asunnon remontin ja valvoi rakennustöitä. Korvausta suunnittelija ja valvoja ei perinyt senttiäkään. Tietojen mukaan Aleksovski olisi saanut 2 000–3 000 euron edun.

Samaan aikaan kyseisellä rakennusfirmalla oli meneillään miljoonien eurojen hankkeita, joista Aleksovski oli ollut päättämässä. Aleksovskin mukaan remontin suunnittelulla ja työn valvonnalla ei ollut mitään osuutta siihen, että kyseinen firma valittiin toteuttamaan rakennushankkeita.

Tampereen kaupungin sisäpiireistä saadun tiedon mukaan poliisi selvittää nyt Atanas Aleksovskin toimien laillisuutta. Muutamia kaupungin henkilöitä on käynyt poliisikuulusteluissa. Myös Aleksovski myöntää käyneensä poliisin puheilla, mutta ei halua antaa kommentteja asiasta.

Häntä on kuultu Kotilinnasäätiön toiminnanjohtajan roolissa. Aleksovski on kertonut olevansa tyytyväinen, että asiat selvitetään.

Kommentoi Facebookissa