RAKENTAMINEN Turun Kauppatorin alle on suunniteltu Toriparkkia jo 1990-luvulta lähtien, ja sen tarina on ollut erikoisia vaiheita täynnä. Asemakaavamuutos hyväksyttiin Turun kaupunginvaltuustossa vuonna 2012 vain yhden äänen turvin. Vuonna 2016 hyväksyttiin viimein alueen vuokrasopimus ja katusuunnitelmat.
Turkulaiset tunnetut liikemiehet olivat perustaneet vuonna 2006 hanketta varten Turun Toriparkki Oy -nimisen yhtiön. Yhtiön hallituksesta löytyi kaupungin isokenkäisiä, sellaisia sukunimiä kuin Puolimatka, Ketonen ja Salmela.
Yllättäen syksyllä 2017 yhtiön koko osakekanta myytiin T-Park Oy -nimiselle yhtiölle, jonka hallituksen ainoa jäsen on Skanskan entinen aluejohtaja Jari Pölönen. Yhtiön osakepääoma on vaatimattomat 2 500 euroa ja osoite Pölösen kotiosoite.
Alkuperäisen toriparkkiyhtiön takana oli kiinteistösijoittajien lisäksi muun muassa Turun Sanomia julkaiseva TS-Yhtymä, eläkevakuutusyhtiö, osuuskauppa ja osuuspankki, joilla ei sinänsä ole tarvetta pikkurahasta, jonka T-Park pystyi tarjoamaan.
Helmikuussa 2017 kaupparekisteriin merkitty Pölösen yhtiö on alkuperäiseltä nimeltään Monelet Oy, jonka nimistä yritystä valmisyhtiöitä kauppaava Lakiasiaintoimisto Asiakasturva Oy markkinoi virolaisille sijoittajille. Toukokuussa 2017 yhtiön nimeksi vaihtui T-Park Oy ja toimialaksi ”pysäköintitilojen ja muun infrastruktuurin rakentaminen”.
Turun rakennuslautakunta myönsi marraskuun lopussa 2017 Toriparkille rakennusluvan äänin 8–5. Toriparkkia on testattu useasti eri oikeusasteissa, ja rakennusluvasta onkin jätetty kaksi valitusta Turun hallinto-oikeuteen. Valittajina ovat naapurikiinteistöt Turun ortodoksinen seurakunta ja Asunto-osakeyhtiö Pyramid, jotka pelkäävät muun muassa rakennustöiden mahdollisesti aiheuttamia vaurioita.

Kuka on Toriparkin rahoittaja?
Turku on edelleen surullisen kuuluisa Turun taudistaan, jonka oireisiin kuuluivat kabineteissa kokoontuneet herraseurueet. Kohua herättäneet kiinteistökaupat sovittiin aikoinaan salaisin kytköksin jo ennen virkamiesten ja luottamushenkilöiden siunausta. Huonolla tuurilla joku sai tuomion oikeudessa, mutta miljoonavoitot houkuttivat ottamaan riskin.
Toriparkin valmistelevien töiden on määrä alkaa maaliskuussa, mutta kaupunkilaisille ei ole annettu minkäänlaista tietoa siitä, kuka kaupungin keskeisimmällä paikalla sijaitsevan suurhankkeen rahoittaa.
– En kommentoi tätä asiaa millään tavalla, Pölönen vastaa asiaa tivanneelle Yleisradiolle.
Jonkinlaisena kilpimiehenä toimiva Jari Pölönen on kertonut ainoastaan hankkivansa kymmenien miljoonien eurojen rahoituksen.
– On hyvin erikoista, että rakennuslupa on hyväksytty, mutta edelleenkään meillä ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, kuka toriparkkihankkeen rahoittaja on, kaupungin toiseksi suurimman puolueen vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Niina Ratilainen sanoo Ylelle.
Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Olli Manni puolestaan toteaa, että häntä ei tässä vaiheessa edes kiinnosta, kuka toriparkkihankkeen takana todellisuudessa on.
Ennen kuin varsinainen rakentaminen alkaa, rakennuttajien pitää esittää vakuusselvitys rahojen riittämisestä. Pölösen mukaan tämä tapahtuu ”muutaman viikon sisällä”.

Skanska luopuu kauppakeskuksesta
Toimintatapa Turussa muistuttaa häkellyttävästi Vanhan Rauman maailmanperintökohteen kupeeseen suunnitellun kauppakeskuksen asemakaavamuutoksen kiemuroita. Kaava on jouduttu jo kaksi kertaa aloittamaan alusta päättäjien jääviyksien johdosta.
Nyt kaavamuutos on hyväksytty hallinto-oikeudessa, mutta asiaan on haettu valituslupaa KHO:lta. Kesken hallinto-oikeuden käsittelyn ilmeni, että kauppakeskushanketta julkisuudessa ajanut rakennusliike Skanska oli kaikessa hiljaisuudessa luovuttanut alueella olevan vanhan liikekeskuksen omistavan Ganal Kehitys Oy:n hallinnan pois itseltään.
Skanska on ruotsalaisomisteinen miljardiluokan rakennuskonserni – maailman kymmenen suurimman rakennusliikkeen joukossa – jolla ei ole tarvetta sellaiseen pikkurahaan, jonka Ganal Kehitys Oy pystyisi tarjoamaan. Luovutukseen liittyy jotain muuta, mikä paljastuu myöhemmin. Ganal Kehityksellä on oikeudet myös kauppakeskuksesta erillään olevaan bonusrakennukseen, jonka lopullista käyttötarkoitusta ei kukaan tunnusta tietävänsä.
Ganal Kehitys Oy:n toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen on Skanskalta yllättäen lähtenyt Jari Pölönen, hallituksen puheenjohtaja puolestaan kovan luokan turkulainen kiinteistösijoittaja ja juristi Harri Lähteenmäki. Lähteenmäki on ollut myös Turun Toriparkki Oy:n hallituksen jäsen.
Nyt paikalla olevan vanhan Tarvontorin liikekeskuksen on saanut purkaa jo vuosia ja tilalle rakentaa hienomman ja hieman suuremmankin kauppakeskuksen, kaava on tältä osin jo aikoinaan vahvistettu. Uudella kaavalla tavoitellaan kuitenkin maksimaalista rakennusoikeutta ja maksimaalista voittoa.
Skanska ei suostu kommentoimaan erikoista kuviota millään tavalla, Lähteenmäki toteaa roolinsa olevan puhtaasti rahoituksellinen. Päivän Lehden artikkelin asiasta löydät tästä.

Turku edellä, Tampere perässä
Turku ja Tampere ovat perinteisesti olleet kuin kinastelevia naapurikylän poikia, mutta Tammerkosken partaat nyt vallanneessa suuressa rakennushuumassa tavat alkavat nykyisin olla jo kuin saman kylän miehiltä opittuja.
Aamulehti kertoo, kuinka kolmen kiinteistösijoittajan Risto Kuosmasen, Keijo Kosken ja Reijo Eerolan perustama Kalevan Airut -niminen kiinteistöosakeyhtiö vuokrasi kesäkuussa 2017 Tampereen kaupungilta 5 250 kerrosneliömetrin rakennusoikeuden omaavan arvotontin yhtiölleen.
Yhtiön osakepääoma oli vain 2 500 euroa, mutta kaupunki vuokrasi sille ilman kysymyksiä miljoonatontin 50 vuodeksi. Kaupungin ja Kalevan Airuen välisessä maanvuokrasopimuksessa oli määritelty 2,4 miljoonan euron sopimussakko, jos tontti siirrettäisiin rakentamattomana eteenpäin kolmannelle osapuolelle.
Vain kuukauden kuluttua vuokrasopimuksen solmimisesta kolmikko myi yhtiönsä koko osakekannan rakennuskonserni Lehto Groupille, yhtiön osakkeiden myyntiä kun ei ollut erikseen sanktioitu vuokrasopimuksessa.
Sopimuskiemurat hallinnut kolmikko oli tonttivuokrauksessa vain hetkellisiä välimiehiä myyntivoittoa vastaan. Juridisesti kaikki lienee mennyt oikein, mutta moraali voidaan kyseenalaistaa – kuten myös Turun ja Vanhan Rauman tapauksissa.
Sopimuksen Tampereen kaupungin puolelta allekirjoitti kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm. Ekholm sanoo, että kaupungin tiedossa ei etukäteen ollut tontin päätyminen Lehto Groupiin kuuluvan Rakennuskartion hallintaan. Aamulehti kysyi, miksi tontti ylipäätään vuokrattiin sijoittajakolmikolle.
– Sitä en osaa sanoa.
- Kirjoittaja on hallituksen jäsen Vanha Rauma Yhdistys ry:ssä, joka on yksi kauppakeskuskaavasta valituslupaa hakeneista tahoista.
Kommentoi Facebookissa