Vanhan Rauman suoja-alueen kauppakeskushankkeessa yllätys – takana kovan luokan turkulainen kiinteistösijoittaja

Turun hallinto-oikeus jalkautui elokuun lopussa katselmukseen Vanhassa Raumassa tutkiakseen asemakaavamuutoksen vaikutuksia.

Turun hallinto-oikeus jalkautui elokuun lopussa katselmukseen Vanhassa Raumassa tutkiakseen asemakaavamuutoksen vaikutuksia. (Kuva Kari Kallonen)

Kiinteistökauppojen kuviot hallitseva juristi Harri Lähteenmäki sanoo, että hänen roolinsa hankkeessa on puhtaasti rahoituksellinen.

MAAILMANPERINTÖ Turku tuli aikoinaan lähes surullisen kuuluisaksi niin sanotusta Turun taudista. Rakennuslehti kuvaa sen oireita arvorakennusten purkamisina ja poliitikoiden ja virkamiesten lahjomisena. Jopa juristit saivat tuomioita ja taudin oireet ulottuivat oikeuslaitokseen asti.

Hamburger Börsin jugendrakennus purettiin Turun Osuuskaupan toimesta 1970-luvulla, kaupunkilaisten vastustuksesta huolimatta. Turun maistraatti myönsi purkuluvan ja välittömän rakennusluvan uudelle hotellille. Maistraatin jäsenet kävivät vaimoineen hakemassa vauhtia päätöksentekoon Pariisissa ja Mallorcalla, hovioikeus tuomitsi virkamiehet lahjusten ottamisesta.

Myös pieneen pohjoisempaan merikaupunkiin tarttui palava halu purkamiseen. Paikallisen Osuuskauppa Keulan oli saatava tontti Rauman keskustasta, ja katseet kääntyivät Suomen ensimmäisen naispuolisen arkkitehdin Wivi Lönnin suunnittelemaan Rauman lyseon jugendtyyliseen rakennukseen.

– Tätä päätöstä ei tulla jälkikäteen kiittämään, ennusti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Erkki Saarinen lyödessään lyseon purkutuomion pöytään.

Ja oli oikeassa. Raumalaiset haikailevat vieläkin Vanhan Rauman kupeesta vuonna 1972 purettua lyseota. Tilalle rakennettiin osuuskaupan tavaratalo, joka jaksoi paikallaan vain parikymmentä vuotta. Nyt Tarvontori on tyhjentynyt vuokralaisista ja sen annetaan ränsistyä – sillä paikalle halutaan rakentaa vieläkin suurempi kauppakeskus. Päivän Lehden alkuperäisen artikkelin asiasta löydät tästä.

Wivi Lönnin suunnittelemaa jugendtyylistä lyseorakennusta on monen raumalaisen tullut ikävä.
Wivi Lönnin suunnittelemaa jugendtyylistä lyseorakennusta on monen raumalaisen tullut ikävä. (Kuva Museovirasto)

Turun kiinteistökauppojen keskushenkilö

Turun taudin henkilöitymä oli vuorineuvos ja rakennusurakoitsija Armas Puolimatka, joka sai 1980-luvun alussa peräti 56 syytettä, mutta selvisi aina vain ehdollisella. Lahjottu kaupungin asemakaava-arkkitehti kyllä laitettiin viralta – jolloin tilalle tuli toinen, jo lahjustuomionsa kärsinyt.

Turun niin sanottuun mafiaan kuuluivat keskeiset liikemiehet, viranomaiset, arkkitehdit ja monet rakennusliikkeiden johtajat. Vuonna 1995 jopa kaupunginjohtaja Juhani Leppä ja verojohtaja Erkki Jääskeläinen tuomittiin kolmannen liikemiehen kanssa kiinteistökaupan jälkipuintina ehdolliseen vankeuteen. Leppä oli vapaamuurari, kuten monet muutkin Turun mafian jäsenet.

Rakennuslehti kertoo, että yhtä suuri vaikuttajajoukko löytyi myös silloisen Turun Palloseuran Jääkiekko ry:n johtokunnasta. Kun TPS oli mukana hankkeessa, jossa oli rakennettu ”erehdyksessä” kaksi kerrosta liikaa, siitä sovittiin veljien kesken. Johtokunta koostui muun muassa kaupungin kiinteistöjohtajasta, lehtiyhtiön ja rakennusliikkeen omistajasta sekä ”Turun suurten kiinteistö- ja yrityskauppojen juridisesta asiantuntijasta, asianajaja Harri Lähteenmäestä”.

Yhdistyksen perustajajäsenen Lähteenmäen sanotaan olevan mukana kaikissa Turun kohutuissa kiinteistökaupoissa, hän on ollut myös muun muassa Turun Toriparkki Oy:n hallituksen jäsen. Lähteenmäellä on erityiset suhteet kauppaneuvos Matti Koivurintaan, Rettigin palatsin omistajaan ja kiistellyn säätiönsä kunniapuheenjohtajaan.

Koivurinnan ja Lähteenmäen Tavoite-yhtiöt oli vuonna 1990 ostanut henkivakuutusyhtiö Apollon osake-enemmistön. Apollo meni konkurssiin, ja yhtiön liikejuristi Harri Lähteenmäki tuomittiin vuonna 2000 hovioikeudessa eri osakejärjestelyihin liittyen avunannosta luottamusaseman väärinkäyttöön 4 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä mittaviin korvauksiin.

Kokoluokasta saa kuvan, kun tietää uuden kauppakeskuksen katonrajan ylettyvän vanhan rakennuksen lipputankojen nuppiin asti.
Kokoluokasta saa kuvan, kun tietää uuden kauppakeskuksen katonrajan ylettyvän vanhan rakennuksen lipputankojen nuppiin asti. (Kuva Kari Kallonen)

Skanska ajaa poikkeuksellista hanketta

Raumalla rakennusyhtiö Skanskan ajamaan niin sanottuun Kanalin Länsirannan asemakaavamuutokseen kuuluu muun muassa uusi muurimainen kauppakeskus, joka ylittää alkuperäisen Tarvontorin tontin rajat. Osuuskauppa Keula saisi kerrostaloille omalle tontilleen myös poikkeukselliset rakennusoikeudet – jotka se on kiinteistöyhtiönsä osakkeiden kautta myymässä välittömästi Skanskalle.

Asemakaavamuutos on tällä hetkellä Turun hallinto-oikeudessa. Vanhan Rauman suoja-alueella sijaitsevan massiivisen hankkeen pelätään vaarantavan jopa puukaupungin aseman Unescon maailmanperintökohteena. Asemakaavamuutoksesta ovat valittaneet Museovirasto ja arkkitehti Jukka Koivula sekä alueen naapurikortteli, perustuen pääosin hankkeen kokoluokkaan.

Vanha Rauma Yhdistys ry:n valitus perustuu jääviyteen, johon kaava kaatui edelliselläkin kerralla. Silloin Keulan työntekijä ja hallintoneuvoston jäsen päätti asioista myös kaavoitusjaostossa, nyt Osuuskauppa Keulan kaupallisesti merkittävimmän paikallisen kumppanin ja sen marketeissa lihatiskejä pyörittävän Kivikylän Kotipalvaamo Oy:n omistaja Jari Laihonen on myös Rauman kaupunginhallituksen kaavoitusjaoston puheenjohtaja. Hallinto-oikeuden päätöstä odotetaan vielä ennen joulua.

Kuinka Turun ja Rauman rakennushankkeet liittyvät toisiinsa? Kiinteistö Oy Tarvontorin hallinta on kaikessa hiljaisuudessa siirtynyt nyt Harri Lähteenmäen ja hänen Reale-yhtiöidensä hallintaan. Reale-yhtiöt toimivat ilmoituksensa mukaan kiinteistöjalostamisen, vuokrauksen, rakennuttamisen ja kiinteistövarallisuuden hallinnoinnin toimialoilla.

Turun yliopiston liikemieslahjoittajat vasemmalta alkaen Hannu Aaltonen, Heikki Vaiste, Heikki Salmela, Rauno Puolimatka ja Harri Lähteenmäki.
Turun yliopiston liikemieslahjoittajat vasemmalta alkaen Hannu Aaltonen, Heikki Vaiste, Heikki Salmela, Rauno Puolimatka ja Harri Lähteenmäki. Turun ydinjoukosta kertoo se, että Aaltosta lukuun ottamatta muut ovat kuuluneet Turun Toriparkki Oy:n hallitukseen. (Kuva Hanna Oksanen/ Turun yliopisto)

”Roolimme on rahoituksellinen”

Kiinteistö Oy Tarvontorin hallitukseen on vuodesta 2011 kuulunut sekä Skanskan silloinen aluejohtaja Jari Pölönen että samassa golfseurassa Aura Golfissa pelaava Harri Lähteenmäki. Rauman kaupungin, Ganal Kehitys Oy:n, Kiinteistö Oy Tarvontorin sekä Skanskan välisen maankäyttösopimuksen mukaan Ganal Kehitys Oy hallitsee Tarvontorin osakekantaa.

Hallinta- ja omistussuhteiden muutokset vahvistaa myös se, että Kaupparekisterin mukaan Ganal Kehityksen osoite on nyt vaihtunut Skanskalta Reale-yhtiöille, sekä Skanskalta yllättäen lähtenyt Jari Pölönen on nimitetty 4.8.2017 yhtiön toimitusjohtajaksi ja Harri Lähteenmäki hallituksen puheenjohtajaksi.

Rauman kaupungin toimialajohtaja Tomi Suvanto toteaa, että Skanskan ja Ganal Kehityksen kuvio on tiedossa ja kaupungin ja Skanskan välisissä asioissa ei ole muutosta. Suvanto sanoo, että Lähteenmäki ei ole ollut mukana hankkeen valmistelussa.

Harri Lähteenmäki näkyy harvoin julkisuudessa – saati antaa haastatteluita. Keväällä hän oli poikkeuksellisesti valokuvassa, kun liikemiesryhmä teki lahjoituksen Turun yliopistolle. Nyt hän yllättäen vastaa Päivän Lehden kysymyksiin.

– Täsmennän vielä, että roolimme on puhtaasti rahoituksellinen.

Lähteenmäki kertoo toimivansa yhteistyössä Skanskan kanssa ja heidän sopimallaan tavalla, Skanskalla olisi myös päätäntävalta ja vastuu. Skanskan omituinen luopuminen omistuksesta herättää kuitenkin kysymyksiä. Varautuuko yhtiö jo siihen, että kaavamuutos kaatuu jälleen?

Vanhan Tarvontorin kauppakeskuksen saisi purkaa vaikka heti ja tilalle samalle tontille rakentaa hienomman ja hieman suuremmankin, kaava on tältä osin jo aikoinaan vahvistettu. Kauppakeskus olisi nyt valmis, jos Skanska ei olisi lähtenyt ajamaan maksimaalista voittoa tavoittelevaa kaavaa.

Mihin Skanska tarvitsee Lähteenmäen rahoja? Skanskan ajamassa hankkeessa on joka tapauksessa jotain mitä ei haluta julkisuuteen, sillä yhtiö ei vastaa yhteenkään yksinkertaiseen kysymykseen edes uudelleen kysyttynä.

  • Kirjoittaja asuu Vanhassa Raumassa ja on Vanha Rauma Yhdistys ry:n hallituksen jäsen.

Kommentoi Facebookissa