Poliisi tutkii lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia – satojatuhansia kuvia ja kymmeniätuhansia videoita

Poliisi muistuttaa, että uhrit ovat tavallisia tyttöjä ja poikia, kenen tahansa lapsia. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisi kehottaa vanhempia seuraamaan lapsen toimintaa myös sosiaalisessa mediassa.

SEKSUAALIRIKOKSET Sisä-Suomen poliisilaitoksessa on tutkittavana laajoja seksuaalirikoskokonaisuuksia, joissa epäiltyjen hallusta on löytynyt satojatuhansia kuvia ja kymmeniätuhansia videoita, jotka täyttävät lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tunnusmerkit.

Suurimmassa aktiivisessa tutkinnassa olevassa sarjassa on tällä hetkellä 143 rikosilmoitusta ja 105 esiselvitystä. Odotettavissa oleva uhrien määrä tulee olemaan noin 250 lasta. Suurin osa näistä uhreista on Pirkanmaalta.

Toisessa aktiivisessa sarjassa on tällä hetkellä 34 rikosilmoitusta. Uhrit ovat ympäri Suomea. Uhrien lukumäärä tulee nousemaan. Lisäksi poliisilla on tiedossa kolmas ja neljäs sarja, joiden laajuudesta ei vielä tiedetä, koska ne eivät ole vielä aktiivisessa tutkinnassa.

Tekotapana on usein, että aikuinen, useimmiten noin 20–50-vuotias mies, lähettää sosiaalisen median sovelluksissa, esimerkiksi Snapchat, Instagram, aluksi viattomalta vaikuttavia viestejä tuntemattomille tytöille ja pojille. Aikuinen voi kehua lasta, hänen profiilikuvaansa, kysellä lapsesta perusasioita, ja esiintyä lapsen ikäisenä. Aikuinen valehtelee esimerkiksi sukupuolensa tai ikänsä.

Viestin lähettämisen perusteena voi olla esimerkiksi lapsen nimi tai profiilikuva. Tekijä jatkaa keskustelua niiden kanssa, jotka vastaavat hänelle. Hän voi lähettää lapselle tekaistun kuvan itsestään. Hän pyytää vastavuoroisesti tietoja ja kuvaa lapselta, ja luo näin pikkuhiljaa luottamuksellista suhdetta. Tekijä vetoaa tunteisiin ja ymmärtää lasta. Jossakin vaiheessa tekijä voi lähettää lapselle kuvan vaikka sukupuolielimestään ja pyytää vastaavaa lapselta.

Lapsi ei välttämättä koe joutuneensa seksuaaliväkivallan uhriksi, koska hän on antanut kuvat ja videot vapaaehtoisesti ”tutulle ja luotettavalle” kaverille. Joissain tapauksissa uhri on ajatellut seurustelevansa tekijän kanssa. Osa viestittelyistä voi johtaa tapaamiseen kasvokkain. Joissakin tapauksissa tekijä on antanut uhrille tupakkaa, alkoholia tai rahaa. Seksuaaliväkivalta voi loppua, kun tekijä on saanut haluamansa. Hän siirtyy uusien uhrien pariin.

– Muistutamme, että uhrit ovat tavallisia tyttöjä ja poikia, kenen tahansa lapsia. Rikoksissa ei ole kyse fyysisestä uhkaamisesta tai pakottamisesta. Eikä myöskään mistään heruttelusta, jossa näytettäisiin vain vähän paljasta pintaa. Kyse on vakavista lapsiin kohdistuvista rikoksista, rikosylikomisario Sakari Tuominen painottaa.

Lapsi on syytön seksuaaliväkivaltarikoksiin. Tekijä on niistä vastuussa. Tekijä käyttää hyväkseen lapsen ikää ja ymmärtämättömyyttä. Tekijä syyllistyy vakaviin rikoksiin.

– Kehotamme kaikkia vanhempia käymään näitä asioita lapsensa kanssa läpi ja seuraamaan lapsen toimintaa myös sosiaalisessa mediassa. Huoltaja on vastuussa lapsensa hyvinvoinnista, toteaa rikosylikomisario Sakari Tuominen.

Poliisi tutkii tekoja esimerkiksi lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä, törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä, törkeänä lapsen raiskauksena tai lapsen houkuttelemisena seksuaalisiin tarkoituksiin. Rikokset ovat vakavia ja voivat aiheuttaa uhreille pitkäaikaisia traumoja.

Teoista voi seurata vuosien vankeustuomio ja vahingonkorvauksia. Esitutkinnat ovat vaativia ja pitkäkestoisia. Usein rikos alkaa purkautua yhden lapsen kerrottua asiasta luotettavalle aikuiselle.

  • Poliisi on tehnyt aiheeseen liittyvät videoita YouTubeen

Lue myös: Miljoonia lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta kertovia kuvia on poistettu verkosta – ”Työtä on niin paljon kuin ehtii tehdä”

Kommentoi Facebookissa