Poliisi tyrmää levitetyt huhut – Afganistaniin ei pakkopalautettu raskaana olevaa eikä lapsia

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja vasemmistoliiton puheenjohtaja levittivät turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksista väärää tietoa.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja vasemmistoliiton puheenjohtaja levittivät turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksista väärää tietoa. (Kuva Ville Niinistö ja Li Andersson/Minna Kallinen)

Turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksista aiheutuneet mielenosoitukset jatkuvat tänään.

TURVAPAIKANHAKIJAT Myöhään eilen illalla Suomesta pakkopalautettiin kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita Afganistaniin. Asiaa vastustaneita ihmisiä oli kokoontunut mielenosoitukseen Pasilan poliisitalon eteen Helsinkiin. Kun osa henkilöistä yritti estää poliisiautojen liikkumisen, joutui poliisi käyttämään kyynelkaasua ja siirtämään mielenosoittajia fyysisellä voimalla.

Mielenosoitusta oli järjestämässä Stop Deportations Finland -niminen verkosto, jonka mukaan kymmeniä palautettavia oli noudettu Helsingin lisäksi Turusta. Vihreiden eduskuntaryhmä oli myös aktiivinen tapahtumassa.

– Suomi ei voi olla maa, joka käännyttää pakolla lapsia ja ilmeisesti jopa raskaana olevan naisen hengenvaaraan. Käännytykset on heti keskeytettävä, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kirjoitti tiedotteessa.

Asiasta levitettiin ilmeisen perättömiä huhuja. Jopa Hufvudstadsbladet uutisoi eilen, että St1 olisi kieltäytynyt tankkaamasta turvapaikanhakijoita takaisin Afganistaniin kuljettanutta lentokonetta. ST1:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen kommentoi STT:lle, että yhtiöllä ei ole mitään liiketoimintaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

– Metsälän säilöönottokeskuksen edustalla tilannetta tarkkailevalta henkilöltä saamani tiedon mukaan poliisi on juuri vienyt väkisin yhden afganistanilaisen lapsiperheen, vaikka he olivat eilen jättäneet uuden turvapaikkahakemuksen, väitti myös Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Facebook-kirjoituksessaan.

Lentokentälle oli kokoontunut yli sata mielenosoittajaa, mukana muun muassa helsinkiläisten seurakuntien pappeja. Heitä on ollut myös aktiiveina Refugees Welcome -kansalaisverkostossa. Lento lähti ennen puolta yötä matkaan. Mielenosoituksia on tarkoitus jatkaa tänään Helsingissä Rautatientorilla ja Kansalaistorilla.

Poliisin toimia on kyseenalaistettu laajasti sosiaalisen median keskusteluissa liittyen pakkopalautuksiin. Poliisin lakisääteinen tehtävä on toimeenpanna täytäntöönpanokelpoinen käännytyspäätös ja sillä ei ole asiaan liittyen mahdollisuutta käyttää omaa harkintavaltaa.

– Helsingin poliisilaitos vastaa tilauspalautuslennoilla tapahtuvasta maastapoistamispäätösten täytäntöönpanosta. Eiliseen palautukseen liittyen on ollut väärää tietoa liikkeellä. Kaikki palautetuista henkilöistä olivat täysi-ikäisiä, kommentoi ylikomisario Hannu Pietilä.

Vihreiden eduskuntaryhmä väitti tiedotteessaan mukana olleen raskaana olevan naisen sekä lapsia, vasemmistoliiton puheenjohtaja lapsiperheen. Myös seurakuntien pastorit kertoivat medialle ”kuulleensa tarinoita”.

– Palautetuista kukaan ei ollut poliisin tietojen mukaan raskaana. Eikä heistä kukaan halunnut tavata avustajaa. Lennolla mukana oli lääkäri, Frontexin edustajia sekä yhdenvertaisuusvaltuutetun edustaja. Kabulissa vastassa oli Suomen suurlähetystön edustaja sekä IOM:n edustaja, toteaa ylikomisario Pietilä.

Poliisi vahvistaa myös sen, että eilen illalla kansalaisia kehotettiin muun muassa Twitterissä saapumaan palautusten vastaisiin mielenosoituksiin Metsälän säilöönottoyksikköön, Pasilan poliisitalolle sekä Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Pasilan poliisitalolla mielenosoittajat pyrkivät estämään poliisiautojen, myös hälytystehtäville lähtevien poliisiautojen kulun.

– Tilanteessa ei ollut kyse rauhanomaisesta mielenilmauksesta vaan aktiivisesta viranomaisen toiminnan estämisestä. Tilanteen selvittämiseksi poliisi joutui käyttämään fyysistä voimaa sekä yksittäistapauksessa OC-kaasua. Tapahtumasta on kirjattu rikosilmoitus nimikkeellä haitanteko virkamiehelle, toteaa ylikomisario Jere Roimu.

Suomi ja Afganistan ovat allekirjoittaneet viime lokakuussa sopimuksen, joka helpottaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden afganistanilaisten palauttamista kotimaahansa. Maahanmuuttovirasto on antanut viimeisen vuoden aikana noin 3 000 kielteistä päätöstä afganistanilaisille. Myös muut EU-maat palauttavat turvapaikanhakijoita Afganistaniin, mutta mielenosoittajat eivät pidä maata tarpeeksi turvallisena.

Sisäministeriön mukaan lähtökohtana on, että palautettava maksaa aina matkansa itse, jos hänellä on rahaa. Muussa tapauksessa palautuskustannukset jäävät yhteiskunnan maksettavaksi. Poliisilla on palautustoimintaa varten käytössään arviomääräraha, jonka turvin maastapoistamispäätöksiä voidaan panna täytäntöön. Viime vuonna palautuksiin kului noin kolme miljoonaa euroa.

Kommentoi Facebookissa