SOTE Hallitus vastaa välikysymykseen hallituksen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksesta tiistaina 4. huhtikuuta eduskunnan täysistunnossa. Eduskunta puolestaan äänestää hallituksen luottamuksesta keskiviikkona.
Eduskunnan kaikki viisi oppositioryhmää jättivät yhteisen välikysymyksen hallituksen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksesta perjantaina 24. maaliskuuta. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on kansanedustaja SDP:n Tuula Haatainen.
Luvassa on kuuma keskustelu, välikysymyksessä on esitetty 11 täsmällistä kysymystä:
1 Miten hallitus varmistaa, että uudistus kaventaa ihmisten ja alueiden välisiä terveys- ja hyvinvointieroja, kun asiantuntijanäkemysten mukaan tämä ei hallituksen mallilla toteudu?
2 Onko hallitus valmis porrastamaan sote-uudistuksen voimaantulon kuten monet asiantuntijat ovat suositelleet ja kuten hallitusohjelmassa oli linjattu?
3 Miten hallitus varmistaa, että asetetulla aikataululla uudistuksen toimeenpano tulee onnistumaan ja esim. tietojärjestelmät toimivat uudistuksen alkaessa niin, että potilas- ja asiakastieto kulkee turvallisesti ja asiakkailla on tietoa valintojensa pohjaksi ja että sote-henkilöstön palkat maksetaan ajoissa?
4 Millä hallitus perustelee sote-palvelutuotannon yhtiöittämisvelvollisuuden kun esim. Euroopan Unioni ei sitä edellytä?
5 Miten hallitus turvaa toimivien sote-palvelumallien saumattoman jatkumisen kuntayhtymissä, joissa integrointi on toteutettu ja kokemukset ovat olleet hyvin myönteisiä (Eksote, Siun Sote, Päijät-Häme, ESsote, Kainuu, Soite)?
6 Miten hallitus turvaa keskussairaaloiden päivystyksen ja osaavan henkilökunnan riittävyyden, jos palvelut pilkotaan ja erikoissairaanhoidon osaaminen viedään yhtiöihin?
7 Onko hallitus – ja mistä syystä – aikeissa yhtiöittää erinomaisesti toimivan neuvolajärjestelmämme?
8 Miten hallitus aikoo tosiasiallisesti turvata ruotsinkielisten oikeuden sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluihin omalla äidinkielellään?
9 Miten hallitus aikoo estää terveysyritysten tekemän asiakasvalinnan, kun asiantuntijat varoittavat tästä ja riski yli- tai alihoitoon ja eriarvoisuuden lisääntymiseen on ilmeinen?
10 Millä konkreettisilla toimilla hallitus aikoo estää terveys- ja hoivayritystoiminnan jatkuvan keskittymisen sekä turvata pk-yritysten ja sote-palveluja tuottavien järjestöjen aseman markkinoilla?
11 Miten hallitus aikoo itse varmistaa terveys- ja hoivayritysten veronmaksun Suomeen?
Kuinka hallitus vastaa? Välikysymyskeskustelua voi tiistaina seurata suorana verkkolähetyksenä klo 14 alkaen. Pääset eduskunnan täysistunnon suoran verkkolähetyksen sivulle myös klikkaamalla tästä.
Kommentoi Facebookissa