Tämä on tosi-teeveetä – hallitus vastaa suorassa lähetyksessä sote-välikysymykseen

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ja ministerit Petteri Orpo, Juha Sipilä sekä Timo Soini ovat opposition tentattavana tänään ja huomenna.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ja ministerit Petteri Orpo, Juha Sipilä sekä Timo Soini ovat opposition tentattavana tänään ja huomenna. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Eduskunta äänestää koko opposition tekemän välikysymyksen jälkeen hallituksen luottamuksesta.

SOTE Hallitus vastaa välikysymykseen hallituksen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksesta tiistaina 4. huhtikuuta eduskunnan täysistunnossa. Eduskunta puolestaan äänestää hallituksen luottamuksesta keskiviikkona.

Eduskunnan kaikki viisi oppositioryhmää jättivät yhteisen välikysymyksen hallituksen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksesta perjantaina 24. maaliskuuta. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on kansanedustaja SDP:n Tuula Haatainen.

Luvassa on kuuma keskustelu, välikysymyksessä on esitetty 11 täsmällistä kysymystä:

1 Miten hallitus varmistaa, että uudistus kaventaa ihmisten ja alueiden välisiä terveys- ja hyvinvointieroja, kun asiantuntijanäkemysten mukaan tämä ei hallituksen mallilla toteudu?

2 Onko hallitus valmis porrastamaan sote-uudistuksen voimaantulon kuten monet asiantuntijat ovat suositelleet ja kuten hallitusohjelmassa oli linjattu?

3 Miten hallitus varmistaa, että asetetulla aikataululla uudistuksen toimeenpano tulee onnistumaan ja esim. tietojärjestelmät toimivat uudistuksen alkaessa niin, että potilas- ja asiakastieto kulkee turvallisesti ja asiakkailla on tietoa valintojensa pohjaksi ja että sote-henkilöstön palkat maksetaan ajoissa?

4 Millä hallitus perustelee sote-palvelutuotannon yhtiöittämisvelvollisuuden kun esim. Euroopan Unioni ei sitä edellytä?

5 Miten hallitus turvaa toimivien sote-palvelumallien saumattoman jatkumisen kuntayhtymissä, joissa integrointi on toteutettu ja kokemukset ovat olleet hyvin myönteisiä (Eksote, Siun Sote, Päijät-Häme, ESsote, Kainuu, Soite)?

6 Miten hallitus turvaa keskussairaaloiden päivystyksen ja osaavan henkilökunnan riittävyyden, jos palvelut pilkotaan ja erikoissairaanhoidon osaaminen viedään yhtiöihin?

7 Onko hallitus – ja mistä syystä – aikeissa yhtiöittää erinomaisesti toimivan neuvolajärjestelmämme?

8 Miten hallitus aikoo tosiasiallisesti turvata ruotsinkielisten oikeuden sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluihin omalla äidinkielellään?

9 Miten hallitus aikoo estää terveysyritysten tekemän asiakasvalinnan, kun asiantuntijat varoittavat tästä ja riski yli- tai alihoitoon ja eriarvoisuuden lisääntymiseen on ilmeinen?

10 Millä konkreettisilla toimilla hallitus aikoo estää terveys- ja hoivayritystoiminnan jatkuvan keskittymisen sekä turvata pk-yritysten ja sote-palveluja tuottavien järjestöjen aseman markkinoilla?

11 Miten hallitus aikoo itse varmistaa terveys- ja hoivayritysten veronmaksun Suomeen?

Kuinka hallitus vastaa? Välikysymyskeskustelua voi tiistaina seurata suorana verkkolähetyksenä klo 14 alkaen. Pääset eduskunnan täysistunnon suoran verkkolähetyksen sivulle myös klikkaamalla tästä.

Kommentoi Facebookissa