Poliisi varoittaa: keikkalippuhuijareita taas Facebookissa – lippuja muun muassa J. Karjalaisen ja Ellinooran keikoille

Lippuja ostaja ei saa, vaan myyjä estää ostajan Messengerissä ja poistaa profiilinsa Facebookista.

Lippuja ostaja ei saa, vaan myyjä estää ostajan Messengerissä ja poistaa profiilinsa Facebookista. (Kuvituskuva Fotolia)

Huijarit käyttävät tekaistuja profiileja ja mobiilimaksusovellusta.

LIPPUHUIJAUKSET Helsingin poliisille on tehty muutaman päivän sisällä kymmenkunta rikosilmoitusta Facebook-tapahtumasivuilla toimivista keikkalippuhuijareista. Huijauksia on tehtailtu usealla eri tekaistulla profiililla, joissa on käytetty muun muassa nimiä Johannes Sarnola, Jori Kallio ja Saana Ollila. Huijari tai huijarit ovat joko tarjonneet itse lippuja myytäviksi tai vastanneet jonkun muun julkaisemaan ostoilmoitukseen.

– Huijari on viestitellyt ostajien kanssa Facebook Messengerissä ja pyytänyt ostajia lataamaan Siirto-mobiilimaksusovelluksen, jonka kautta hän on sitten lähettänyt ostajalle maksupyynnön. Huijari on kirjoittanut viestinsä sujuvalla suomen kielellä. Epäilemme siis, että kyseessä on kotimainen tekijä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta.

Maksupyynnössä ostajalle näkyy tavallisesti maksun vastaanottajan nimi, mutta huijaustapauksissa vastaanottajana on ollut ulkomaalainen maksunvälitysyhtiö, esimerkiksi hollantilainen Cooperatieve Vereniging Smart2Pay G tai englantilainen PPRO Financial Ltd.

Kun lippujen ostaja on hyväksynyt maksun, myyjä estää ostajan Messengerissä ja poistaa profiilinsa Facebookista. Lippuja ostaja ei saa koskaan.

– Huijari on myynyt lippuja ainakin J. Karjalaisen, Ellinooran, Bill Burrin ja Ruusut-yhtyeen keikoille. Poliisi suosittelee hankkimaan liput virallisia reittejä pitkin, luotettavista lähteistä. Jos päättää kuitenkin hankkia lipun sosiaalisen median avulla, kannattaa arvioida tarkkaan, onko profiili uskottava ja tehdä kaupat kasvokkain, Kortelainen neuvoo.

Poliisi selvittää parhaillaan, mihin rahat ovat lopulta päätyneet ja onko rikoksista syytä epäillä yhtä vai useampaa henkilöä. Tietojen saaminen ulkomaalaisilta maksunvälitysyhtiöiltä voi olla haastavaa, mutta poliisi neuvoo silti tekemään vastaavista petostapauksista rikosilmoituksen, jotta rikostutkintaan saadaan kaikki mahdollinen tieto ja käsitys siitä, kuinka laajasta toiminnasta on kyse.

Lue myös: Konserttilippuja, jääkiekko-otteluita – netissä huijataan moninkertaisella veloituksella ja olemattomilla pääsylipuilla

Kommentoi Facebookissa