Poliisikoira Mortti löysi iäkkään henkilön metsästä – mies ehti olla kadoksissa kolme päivää

Mortin tarkka vainu pelasti ihmishengen ja tarina sai onnellisen lopun. (Kuva Poliisi)

Lapin poliisilaitos esittää suuret kiitokset kaikille etsintään osallistuneille.

ETSINTÄ Sunnuntaina 15.5. Lapin poliisilaitos sai hätäkeskuksesta ilmoituksen kadonneesta iäkkäästä miehestä. Viimeisin varma havainto hänestä oli torstailta 12.5. Huolestuneet omaiset kertoivat, että muun muassa kadonneen liikkuminen oli huonoa ja puhelinkin oli kotona pöydällä.

Kolme poliisipartiota lähti Kemi-Tornio-alueelta etsintätehtävälle. Lisävoimia hälytettiin Rovaniemeltä ja Kemijärveltä. Yhteensä etsintöihin osallistui kolme koirapartiota.

Melko nopeasti tapahtumien selvittelyn jälkeen tilanneorganisaatio pyöräytettiin käyntiin ja aloitettiin hätäetsintä. UAS eli miehittämätön ilma-alus – Unmanned Aerial System – laitettiin ilmaan ja partioiden voimin tarkastettiin kadonneen miehen talo, ulkorakennukset ja lähimaasto. Noin 50 metrin päästä päärakennuksesta oli lumihankeen painautunut mahdollisesti jalkineen sekä kävelykepin jälki. Vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle tehtiin hälytys, ja paikallisia kyläläisiäkin osallistui etsintöihin.

Ensimmäisenä koirapartiona etsinnälle tuli Rovaniemeltä hälytetty vanhempi konstaapeli Pasi Oiva ja hänen koiransa Mortti. Partiolla oli myös UAS käytössä, joka laitettiin ilmaan. Koiralla suoritettiin aluksi etsintää tontin lähiympäristössä. Reilun tunnin kuluttua Mortti havaitsi ensimmäisenä maastosta lumihankeen painautuneen saappaan jäljen. Tämän jälkeen Mortti löysi märän päähineen ja seuraavaksi nenäliinan. Melko pian Pasi Oiva saattoi ilmoittaa kadonneen löytyneen.

Pasi ja Mortti löysivät ikääntyneen vajaan kahden tunnin etsinnän jälkeen noin 200 metrin päästä kotitalostaan metsästä makaamassa. Kadonnut oli kaatunut eikä ollut päässyt enää ylös. Mies oli olosuhteisiin nähden suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta ei olisi varmasti selvinnyt enää kauaa ilman vettä ja ruokaa.

Edellisenä yönä oli satanut myös vettä, joten miehellä on täytynyt olla kylmä. Miehen puheista päätellen hän oli ollut perjantaista asti löytymispaikassaan, joka oli suhteellisen tiheää metsikköä ja kosteaa mätästä. Mortin tarkka vainu ja Pasin rautainen ammattitaito pelastivat ihmishengen ja tarina sai onnellisen lopun.

Kaiken kaikkiaan etsintäoperaatio kesti nelisen tuntia hätäkeskukseen tehdyn ilmoituksen jälkeen. Lapin poliisilaitos esittää suuret kiitokset kaikille etsintään osallistuneille poliiseille ja Vapepan henkilöstölle.

Lapin poliisilaitoksen toimintaympäristö on laaja ja välimatkat pitkiä, mikä tuottaa välillä haasteita hälyttää esimerkiksi koirapartiota nopeasti tehtävälle.

Lue myös: Murtovaras piiloutui ullakolle – poliisikoira Roiman tarkka vainu paljasti pakenijan reitin

Kommentoi Facebookissa