Poliisikoirat etsivät aseita, huumeita ja ruumiita – viime vuonna ne pelastivat 16 ihmisen hengen

Vuoden Poliisikoira 2016 on belgianpaimenkoira Malinois Mecberger Jangsteri ”Börje”.

Vuoden Poliisikoira 2016 on belgianpaimenkoira Malinois Mecberger Jangsteri ”Börje”. (Kuva Kennelliitto/Jukka Pätynen)

Poliisikoiralaitos juhli 90-vuotista taivaltaan viikonvaihteessa.

POLIISIKOIRAT Poliisikoirat ovat vuosittain mukana yli 11 000 tehtävässä eri puolilla Suomea. Voimankäytön ohella hyödynnetään laajasti koirien tarkkaa hajuaistia.

– Koira on ihmisen paras ystävä, poliisikoira vielä parempi. Poliisikoiratoiminta on tuottanut merkittävää lisäarvoa kansalaisten turvallisuudelle ja poliisien omalle työturvallisuudelle, totesi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen puhuessaan Poliisikoiralaitoksen 90-vuotisjuhlassa Hämeenlinnassa.

Erityisesti kadonneiden ja esineiden etsintätehtävät ovat kasvussa.

– Esimerkiksi toissa vuonna poliisikoirat pelastivat todistettavasti 24 ja viime vuonna 16 ihmisen hengen. Lisäksi ne etsivät aseita, huumeita, räjähteitä ja ruumiita, Kolehmainen kertoi.

Viime vuosina poliisikoiria on koulutettu palavien nesteiden, passien ja rahan etsintään. Rahakoirat ovatkin löytäneet useiden miljoonien eurojen arvosta piilotettuja euroja ja muuta ulkomaista valuuttaa.

– Koiratoiminnassa on edelleen kehittämispotentiaalia. Maailmalla koirat etsivät talous- ja seksuaalirikoksissa käytettyjä tietokoneita, kovalevyjä ja muistitikkuja. Terrorismin torjunnassa ne haistavat räjähteiden lähtöaineita, kaapeleita ja sytyttimiä, Kolehmainen totesi puheessaan.

Suomessa on tällä hetkellä noin 255 poliisikoiraa ja lähes yhtä monta ohjaajaa. Poliisikoiranohjaajan peruskoulutus kestää noin 2,5 vuotta. Poliisikoiralaitos on Poliisiammattikorkeakoulun alainen ja se toimii myös jatkossa Hämeenlinnassa, missä uusien nykyaikaisten tilojen suunnittelu on käynnistetty.

Kommentoi Facebookissa