Poliisille ilmoitettiin 2 246 asuntomurtoa vuodessa – rajat ylittävä rikollisuus on haaste

Yksi aktiivinen asuntomurtaja tai rajan yli tullut rikollisporukka voivat kääntää luvut raketin lailla kasvuun.

Yksi aktiivinen asuntomurtaja tai rajan yli tullut rikollisporukka voivat kääntää luvut raketin lailla kasvuun. (Kuva Fotolia)

EU:ssa ensimmäinen asuntomurtojen torjunnan teemapäivä – estä asuntomurto ennakolta.

ASUNTOMURROT Asuntomurtojen torjunta ja selvittäminen edellyttävät laajaa poliisin ja kansalaisten yhteistyötä – avaintekijöitä ovat asuntojen suojaaminen ja havaintojen ilmoittaminen poliisille. Poliisi tekee laajaa yhteistyötä myös kansainvälisesti eri tahojen kanssa.

Euroopan rikostorjuntaverkosto järjestää nyt ensimmäistä kertaa Euroopan laajuisen asuntomurtojen torjunnan teemapäivän. Tavoitteena on asuntomurtojen ennalta estäminen varottamalla kansalaisia ja tiedottamalla niistä keinoista, joilla näitä rikoksia voidaan ennalta estää.

Vuonna 2018 poliisille ilmoitettiin Suomessa yhteensä 2 246 asuntomurtoa. Kuluvana vuonna toukokuun loppuun mennessä asuntomurtoja koskevien ilmoitusten määrä on 723. Edellisen vuoden vastaavaan aikaan nähden luvut ovat lievässä laskussa.

– Rajat ylittävä liikkuva rikollisuus on suuri haaste. Viime vuonna poliisi selvitti 633 asuntomurtoa, joissa rikoksesta epäilty tai epäillyt olivat ulkomaalaisia. Vastaavasti 795 kertaa epäilty tai epäillyt olivat kansalaisuudeltaan suomalaisia. Tänä vuonna ulkomaalaisten määrä on laskenut ja vastaavasti suomalaisten kasvanut, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta kertoo.

Tässä vaiheessa vuotta on Jyrki Ahon mukaan turha ennustaa laskun jatkuvan, koska osassa Suomea luvut ovat päinvastoin kasvussa. Yksi aktiivinen asuntomurtaja tai rajan yli tullut rikollisporukka voivat kääntää luvut raketin lailla kasvuun.

Ahon mukaan jokaisen on hyvä tietää asuntomurtojen riskeistä. Ennalta estäminen on tässäkin paras apu estää tai ainakin vaikeuttaa rikollisten toimia. Kaikista havainnoista kannattaa myös aina ilmoittaa poliisille.

Asuntomurto loukkaa aina kodin suojaa ja ihmisten yksityisyyttä.

– Onneksi poliisilla on apunaan sidosryhmäkumppaneita valtakunnallisesti ja alueellisesti. Esimerkiksi Rikosuhripäivystys tukee rikoksen uhria, hänen läheisiään ja rikosasian todistajia. Poliisi pyytää rikoksen uhrilta lupaa siihen, että hänen tietonsa voidaan välittää apua tarjoaville tahoille. Toki jokainen avuntarvitsija voi itsekin olla auttavaan tahoon rohkeasti yhteydessä, Aho sanoo.

Ahon mukaan erittäin tärkeää on lisäksi se, että pidämme silmämme auki ja kiinnitämme huomiomme epäilyttäviin henkilöihin.

– Vaikka rikolliset pyrkivät sulautumaan toimintaympäristöönsä, he saattavat herättää huomioita tarkkailemalla itselleen sopivia kohteita.

Jos rikos tuntuu mahdolliselta tai todennäköiseltä, ilmoita hätäkeskukseen numeroon 112. Ei-akuuteista asioista voi antaa vinkin netin kautta. Ohjeet ja yhteystiedot www.poliisi.fi

Lue myös: Kesälomakausi mökkireissuineen odottaa – muista suojata kotisi murtovarkailta

Miten asuntomurtoja sitten voidaan torjua?

Suojaa kotisi mahdollisimman tehokkaasti. Hyviä keinoja ovat:

1 Naapuriapu eli kerro naapurillesi, jos olet poissa ja sovi asuntosi valvonnasta

2 Pidä kotisi asutun näköisenä, jos olet pidempään poissa.

3 Lukkojen toimivuus on tärkeää (takalukitus ja turvalukko). Myös takaoven lukituksen tulee olla kunnossa.

4 Valaistus hämärän ja pimeän aikana.

5 Hälytysjärjestelmät, kamerat ja niistä varottavat kyltit vaikuttavat rikollisten kohdevalintaan.

6 Huomioi avonaiset ikkunat ja ovet, koska ne mahdollistavat nopeat tunkeutumiset. Näin voi käydä, vaikka kotona ja takapihalla olisi omaa väkeä paikalla.

7 Älä kuuluta sosiaalisessa mediassa julkisesti lomiasi ja menojasi, näistä voi olla hyötyä rikollisille.

Kommentoi Facebookissa