Kesälomakausi mökkireissuineen odottaa – muista suojata kotisi murtovarkailta

Asennuta huultamattomaan eli tasareunaiseen oveen rakoraudat, jotka estävät oven vääntämisen auki.

Asennuta huultamattomaan eli tasareunaiseen oveen rakoraudat, jotka estävät oven vääntämisen auki. (Kuva Fotolia)

Taloyhtiö vastaa rikotusta ovesta, osakas irtaimistolle tehdyistä tuhoista.

ASUNTOMURROT Kauan kaivattu kesälomakausi mökkireissuineen tarjoaa valitettavasti mahdollisuuksia myös murtovarkaille.  Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää osakkaalta huoneiston huolellista hoitoa, johon kuuluu huoneiston kunnon seuraaminen, jos huoneisto jätetään tyhjäksi poikkeuksellisen pitkäksi ajaksi, kuten koko kesäksi.

Huoneiston kunnon seuraaminen voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pyytää jotakuta luotettavaa henkilöä käymään tarkastamassa, että kodissa on kaikki kunnossa.

Jos kotiin kaikesta huolimatta murtaudutaan, taloyhtiö vastaa rikotuista ovista ja ikkunoista. Sen sijaan osakkaan vastuulle jäävät huoneiston sisäpuolella irtaimistolle aiheutetut vahingot.

– Tämän takia on ensisijaisen tärkeää, että asukas huolehtii omasta vakuutuksestaan, muistuttaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Arvokkaasta irtaimistosta kannattaa murron varalta ottaa valokuva todistusaineistoksi.

– Valokuvien avulla voi yksilöidä vakuutusyhtiölle, mitä omaisuutta murtovarkaat ovat vieneet, Pynnönen sanoo.

Kiinteistöliitto muistuttaa, että muutamalla yksinkertaisella vinkillä ennen matkoille lähtöä voit suojata kotiasi pitkäkyntisten iskuilta.

Huolehdi, ettei postilaatikkosi pursua lomasi aikana. Pyri muutenkin jättämään kotisi asutun näköiseksi esimerkiksi jättämällä verhot auki. Rivitalo- tai omakotitaloasukkaana huolehdi siitä, että joku käy poissa ollessasi hoitamassa pihaasi. Pitkänä rehottava nurmikko ja lakastuneet kukat antavat varkaille vinkin siitä, että talonväki on muualla.

Älä jätä arvoesineitä näkösälle ikkunoiden eteen ja sulje ikkunat kotoa lähtiessäsi. Jos sinulla on murtohälytin, muista kytkeä se päälle sekä ilmoita hälyttimen olemassaolosta näkyvin tarroin tai kyltein. Kerro poissaolostasi naapurille. Älä jätä vara-avainta ilmeisiin piiloihin, kuten kukkaruukun tai ovimaton alle. Murtovarkaat ovat hyvin selvillä mahdollisista piilopaikoista.

Käytä oven takalukitusta ja varmuuslukkoa. Itse asennutetun varmuuslukon avain pitää toimittaa myös taloyhtiölle siltä varalta, että asuntoon on pakko päästä poissa ollessasi. Asennuta huultamattomaan eli tasareunaiseen oveen rakoraudat, jotka estävät oven vääntämisen auki.

Ja lopuksi – älä mainosta poissaoloasi julkisissa some-päivityksissä.

Lue myös: Remontti lisää riskejä asuntomurtoihin

Kommentoi Facebookissa