Sovitteluun ohjattujen rikos- ja riita-asioiden määrä kasvussa – ”Sopii hyvin nettikiusaamisen ratkaisemiseen”

Lähes puolet kaikista sovitteluun ohjatuista rikos- ja riita-asioista oli väkivaltarikoksia.

Lähes puolet kaikista sovitteluun ohjatuista rikos- ja riita-asioista oli väkivaltarikoksia. (Kuvituskuva Fotolia)

Yhden rikos- tai riita-asian käsittely sovittelussa maksoi yhteiskunnalle keskimäärin 430 euroa.

SOVITTELU Rikos- ja riita-asioiden sovitteluun ohjattujen tapausten määrä jatkoi kasvuaan neljättä vuotta peräkkäin. Sovitteluun ohjattiin viime vuonna kaikkiaan 15 526 rikos- ja riita-asiaa, joista rikoksia oli 14 789 ja riita-asioita 737. Tämä tarkoittaa noin kahden prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna.

– Vaikuttaa siltä, että sovittelupalvelun käyttö on vakiintumassa uudelle, korkeammalle tasolle. Sovittelua on lisännyt etenkin se, että poliisi ohjaa entistä aktiivisemmin rikoksia sovitteluun. Myös erilaisten riita-asioiden sovittelu on viime vuosina lisääntynyt tasaisesti, kertoo sovittelutoiminnan kehittämispäällikkö Henrik Elonheimo THL:stä.

Sovittelu sopii hyvin esimerkiksi nettikiusaamisen ja verkossa tapahtuneiden kunnianloukkausten ratkaisemiseen.

– Sovittelulla on kuitenkin vielä kasvunvaraa, koska kaikista poliisin selvittämistä rikoksista sovitteluun ohjattiin vain 5,7 prosenttia. Sen sijaan selvittämistään pahoinpitelyrikoksista poliisi ohjasi sovitteluun jo reilusti yli kolmanneksen, mikä on erittäin hyvää kehitystä, Elonheimo jatkaa.

Lähes puolet kaikista sovitteluun ohjatuista rikos- ja riita-asioista oli väkivaltarikoksia. Lähisuhdeväkivaltarikosten osuus sovitteluun ohjatuista asioista oli 17 prosenttia. Rikos- ja riita-asioita sovittelevien vapaaehtoisten määrä on niin ikään jatkanut kasvuaan. Tehtävään koulutettuja sovittelijoita on jo 1 197.

– Olemme nyt parin viime vuoden aikana saaneet valtiolta sovitteluun lisärahaa, jonka avulla pystymme tarjoamaan yhä kattavampaa palvelua, Elonheimo sanoo.

Yhden rikos- tai riita-asian käsittely sovittelussa maksoi viime vuonna yhteiskunnalle keskimäärin 430 euroa. Sovittelusopimuksiin kirjattujen raha- ja työkorvausten yhteenlaskettu rahallinen arvo oli noin 2 miljoonaa euroa.

THL vastaa rikos- ja riita-asioiden sovittelupalveluiden järjestämisestä ja kehittämisestä kansallisesti sekä kokoaa rikos- ja riita-asioiden sovittelutilastot.

Lue myös: Syntyikö tuotteesta tai työn jäljestä riita? – Tavarantarkastus ratkaisee riidan yli puolessa tapauksista

Kommentoi Facebookissa